Europeisk utdanningspolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG MØTES

Europas utdanningsministre i Oslo. Norge er vertskap for den åttende ministerkonferansen for utdanningsministrene i Europa, og konferansen arrangeres i et samarbeid med EU-kommisjonen og det irske formannskapet i EU. Konferansen er historisk på to måter: Det er første gang utdanningsministrene møtes etter EUs utvidelse 1. mai. Og det er første gang en slik ministerkonferanse arrangeres i Norge overhodet.

Det føres ingen felles, overnasjonal EU-politikk innen utdanning og forskning. Samarbeidet er basert på frivillig oppfølging og koordinering mellom landene. Derfor er det også mulig for Norge, i likhet med andre land som ikke er medlem av EU, å være med på praktisk talt alt som skjer på disse områdene i EU. Det er også, målt i kroner, det desidert største samarbeidsområdet innenfor EØS-avtalen. Norge har for eksempel deltatt i EUs utdanningsprogrammer i 10 år, og vi deltar fullt ut i EUs rammeprogrammer for forskning.

I DE SENERE ÅR

har utdanningssamarbeidet i EU og Europa skutt fart. 40 land deltar nå i samarbeidet for å skape et europeisk rom for høyere utdanning. Norge sitter for tiden i førersetet for den såkalte Bologna-prosessen, som bl.a. har som mål å harmonisere gradssystemene og lette mobiliteten over landegrensene for studenter og forskere. Utdanning og forskning står dessuten svært sentralt i Lisboa-strategien fra 2000, som har som mål å gjøre EU til verdens mest kunnskapsbaserte og konkurransedyktige region i verden innen 2010. Strategien er basert på bærekraftig økonomisk vekst, flere og bedre jobber, og sosial utjevning. Utdanningsministrene i EU har senere vedtatt tre sentrale mål for utdanningssystemene frem mot 2010:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer