Europeiske forbindelser

«Skrivande bønder» er en verdig oppfølger av «Lesande bønder»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Denne boka er en kartlegging og analyse av uformell skriftkultur, altså hverdagens skriverier, slik de framtrer hos bønder på Sunnmøre og i Nordfjord. Ett høydepunkt er soldatbrevene fra sjuårskrigen for 17. mai, 1807- 14. Gjennom denne boka står skikkelsene fra Andreas Blochs kjente tegninger fra den samme krigen enda mer levende foran oss.

Jakob Vassbotn skildrer slaget ved Berby 12. september 1808 og dette kapitlet er grunn god nok til å skaffe seg boka. Soldaten skrev hjem om hvordan grenaderene fra Bergenhus klarte å stanse svenskene på brua over elva like ved Berby gård, innerst i Iddefjorden.

De norske soldatene lå i en grøft og bak et gjerde på hver side av veien og da «den Heele Svenske Armee vilde komme over Broen [...] klemte vi på Lystig alle Bergenhuuske Grenaderer». Så hard gikk det for seg at Jakob Vassbotn mente at «Himmel [og] jord, vilde forgaa».

Slo på trommer

De norske soldatene lå og skjøt en halv times tid inn i menneskemassen som ble presset inn på brua av soldater som kom bak. Til slutt ba svenskene om våpenstillstand, men det ville ikke vestlendingene innvilge og «alle vore Tamburrer» skrev Vassbotn, «maatte slaa paa sine Trommer at vi skulde holde op».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer