FULL HALS: Ukrainas deltaker Marija Jaremtjuk vil muligens bidra til den musikalske suksessen for årets Eurovision Song Contest, men økonomisk er det sure toner for arrangørene. Delfinalene går av stabelen i dag og torsdag. Foto: Scanpix
FULL HALS: Ukrainas deltaker Marija Jaremtjuk vil muligens bidra til den musikalske suksessen for årets Eurovision Song Contest, men økonomisk er det sure toner for arrangørene. Delfinalene går av stabelen i dag og torsdag. Foto: ScanpixVis mer

Eurovision-arrangør trues med konkurs

Pengetrøbbel like før finalen i København.

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): Idet danskene gjør seg klare for den første delfinalen i årets internasjonale Melodi Grand Prix-finale, er det økonomisk krise og politisk oppvask på bakrommet.

Melodikonkurransen på Amager i København er allerede 22,8 millioner kroner over budsjett, og i dag vil en underleverandør ifølge BT gå til skifteretten og kreve arrangørselskapet Host City Copenhagen (HCC) konkurs.

Selskapet vant retten til å avvikle arrangementet på vegne av Danmarks Radio på anbud i fjor.

Nå hevder et entrepenørfirma at det har 4,7 millioner kroner til gode etter blant annet å ha installert nytt kloakk, varme- og vannanlegg i de gamle verftshallene på Refshaleøen, som brukes som arena.

Bestrider kravet Entrepenøren har satt en frist til klokka 15.00 i dag for å få pengene, men HCC bestrider kravet.

Det er kjent at det har vært problemer med kloakkanlegget under prøvene til finalene den siste uka.

- Host City Copenhagen og Danmarks Radio betaler naturligvis et hvert berettiget krav for utført arbeid på Eurovisionprosjektet, sier HCCs talsmann Emil Spangensberg til BT.

- Host City Copenhagen kan imidlertid bekrefte at det foreligger en tvist med den aktuelle entreprenøren, som har reist et krav som er åpenlyst urimelig og i strid med avtalen. Selskapet beklager at entreprenøren ikke har villet gå i dialog og har derfor anmodet om en uavhengig vurdering av saken. sier Spangensberg.

Konsekvenser Totalprisen for årets Eurovision Song Contest skal ha steget til nesten 80 millioner kroner, og budsjettoverskridelsene i er i dag tema på et møte i Region Hovedstaden.

Ifølge Politiken har kostnadene til sikkerhetstiltak seksdoblet seg etter at situasjonen i Ukraina tilspisset seg. Det til tross for at København-politiet ikke har endret beredskapsnivå etter at Russland annekterte Krim-halvøya 21. mars.

Dårlig vær må også ta sin del av skylda. Kraftig vindvær har forårsaket skader på telt og annet utstyr på halvøya der arenaen befinner seg.

Flere av politikerne i regionsstyret reagerer på at de får pengegaloppen som en orienteringssak uten at det skal tas noen beslutninger.

- Vi vil naturligvis ta det opp på møtet, og i etterkant vil vi at det skal undersøkes hvordan det kunne gå så gruelig galt. Det er simpelthen ikke okay, og det bør får konsekvenser, sier regionsstyremedlem Mette Abildgaard fra Det konservative folkeparti til BT.

Danmarks Radio ønsker ikke å kommentere saken, ut over å bekrefte at finalene vil avholdes som planlagt, selv om HCC skulle bli slått konkurs.