«TOY»: Israelske Netta Barzilai tok seieren i fjorårets Eurovision Song Contest i Lisboa. I år skal konkurransen etter planen arrangeres i Tel Aviv. Foto: NTB Scanpix.
«TOY»: Israelske Netta Barzilai tok seieren i fjorårets Eurovision Song Contest i Lisboa. I år skal konkurransen etter planen arrangeres i Tel Aviv. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Eurovision: Britiske kjendiser oppfordrer til Israel-boikott

- Gjør ingenting for å beskytte palestinerne mot landtyverier, utkastelser, eller fra å bli skutt eller banket.

51 britiske kjendiser og kulturpersonligheter har skrevet under på et brev der de ber BBC avlyse dekningen av årets Eurovision Song Contest, og heller jobbe for at det arrangeres i et annet land. Dette melder The Guardian.

Tidligere Pink Floyd-gitarist Roger Waters, designer Vivienne Westwood, musiker Peter Gabriel og regissør Mike Leigh er blant dem som har signert brevet, som også er publisert i The Guardian.

Eurovision-tradisjonen tro, arrangeres konkurransen i landet som vant året før. I fjor tok israelske Netta Barzilai seieren i Lisboa med låta «Toy», og årets konkurranse skal etter planen gå av stabelen i Tel Aviv 18. mai i år.

- Brudd på menneskerettighetene

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ønsket først at konkurransen skulle avholdes i Jerusalem. På grunn av den pågående konflikten mellom Israel og palestinere som krever østdelen av byen som en framtidig hovedstad, falt valget i stedet på Tel Aviv.

- Den europeiske kringkastingsunion har valgt Tel Aviv over okkuperte Jerusalem, men dette gjør ingenting for å beskytte palestinerne mot landtyverier, utkastelser, eller fra å bli skutt eller banket av israelske sikkertshetsvakter, skriver brevforfatterne.

Brevet kritiserer Israels okkupasjon av palestinske territorier.

- Eurovision er kanskje lett underholdning, men det er ikke fritatt menneskerettighetsvurderinger. Vi kan ikke ignorere Israels systematisk brudd på palestinernes rettigheter, står det i brevet.

Forfatterne av brevet mener BBC er programforpliktet til å kjempe for ytringsfriheten.

- De burde forholde seg til disse prinsippene, og jobbe for at konkurransen flyttes til et land hvor systematisk undertrykking ikke foregår, står det videre.

Bekrefter deltakelse

Brevet kommer kort tid før britene avgjør hvem som skal representere dem i Tel Aviv.

8. februar vises «Eurovision: You Decide» på BBC2. Gjennom fem episoder vil britiske artister konkurrere om plassen, og vinneren avgjøres ved folkeavstemning.

- For en hvilken som helst artist med en samvittighet, vil dette være en tvilsom ære. Artistene, og BBC, bør ta innover seg at den samme valgfriheten ikke er palestinerne forunt. De kan ikke stemme over å fjerne Israels militære okkupasjon.

BBC bekreftet i september at England kommer til å delta i Eurovision, og at de kommer til å dekke arrangementet i Israel.

Ifølge Israel National News har 42 land bekreftet sin deltakelse i konkurransen, deriblant Belgia, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Irland, Spania og Tyskland.

I september i fjor oppfordret mer enn hundre kulturpersonligheter fra hele Europa den europeiske kringkastingsunionen til å «avlyse Israels vertskap og flytte hele konkurransen til et land med som respekterer menneskerettighetene» i et lignende brev.

Gris med Davidstjerne

Flere av brevforfatterne har kritisert Israel tidligere. Roger Waters har tatt til orde for Israel-boikott i fler år.

I 2013 fikk Waters ifølge Rolling Stone omfattende kritikk etter at en oppblåsbar gris med bilde av det jødiske symbolet davidsstjernen ble brukt under en konsert i Belgia.

Israelske medier kritiserte Waters, av rabbiner Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal Center i California kalte ham en «en åpen jødehater».

Waters forsvarte seg i et innlegg på Facebook.

- Jeg bruker også krusifikser, det islamske hilal-symbolet, hammeren og sigden, og logoene til Shell og McDonalds, skriver han.

Ikke alle tar artister avstand fra Israel. Nick Cave og Radiohead er blant dem som har blitt kritisert for å spille i landet de siste åra.

Cave kaller den kulturelle boikotten av Israel «feig og skammelig».

- Jeg støtter ikke den nåværende regjeringen i Israel, men jeg aksepterer heller ikke at min avgjørelse om å spille i landet er en slags støtteerklæring til regjeringens politikk, sier han i en uttalelse gjengitt av The Guardian.