Coronaviruset

Eurovision er avlyst

EBU melder at konkurransen ikke vil finne sted i mai som planlagt.

EUROVISION AVLYSES: Ulrikke Brandstorp melder på Instagram at hun er lei seg, men forstår valget om å avlyse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Onsdag meldte EBU at Eurovision Song Contest, som skulle finne sted i Rotterdam i Nederland i mai, nå er avlyst.

Flere europeiske nyhetsmedier har meldt denne uka at konkurransen er avlyst, men det har ikke før nå blitt bekreftet av EBU.

- Det er med stor sorg at vi må avlyse konkurransen. På grunn av usikkerheten som følge av spredningen av covid-19 rundt om i Europa, og restriksjonene fra myndigheter i deltakerlandene og nederlandske myndigheter, har vi tatt den vanskelige avgjørelsen om at det er umulig å avholde arrangementet som planlagt, skriver Den europeiske kringkastingsunion (EBU) på Twitter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Artistene blir invitert tilbake neste år, men må delta med nytt materiale, ifølge SuperTV. Ifølge konkurransens regelverk kan ikke artister delta med låter som er gitt ut på forhånd.

Konkurransen vil finne sted i Rotterdam, Nederland i 2021, men landene må som sagt stille med helt nye låter.

- Leit

- Nå har vi akkurat blitt kjent med avgjørelsen til EBU, og vi trenger derfor noe tid til å se nærmere på hva det betyr. Dette er naturligvis leit for alle som har gledet seg til Eurovision og ikke minst Ulrikke som var klar for avreise for å representere Norge. Vi vil komme tilbake med informasjon så fort vi har noe å dele, sier MGP-sjef Stig Karlsen i en pressemelding.

MGP-vinner Ulrikke Brandstorp har forståelse for avgjørelsen.

- Vi har gledet oss helt ekstremt mye til å kunne representere Norge i Rotterdam, men akkurat nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, det står om liv og helse. Jeg har full forståelse for at arrangørene har kommet til denne avgjørelsen, slik at fokuset nå er på å stoppe coronaviruset verden rundt. Jeg er naturligvis også lei meg, men nå må jeg sette meg ned sammen med NRK og finne ut mer om hva dette betyr, skriver Ulrikke Brandstorp på Instagram.

Flere alternativer

EBU skal, ifølge Eurovision-bloggen Wiwibloggs, ha diskutert tre scenarioer når det kom til avgjørelsen om konkurransen.

  • Utsette til mai 2021
  • Avholde konkurrrasen uten publikum
  • Utsette til slutten av sommeren 2020

- I løpet av de siste ukene har vi utforsket mange alternativer for å avholde konkurransen, skriver EBU.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

Ikke overrasket

Per Sundnes, som i en årrekke har jobbet både med Eurovision og MGP, er ikke overrasket over avgjørelsen.

- Det hadde vært galskap å gjennomføre og jeg synes dette er en klok avgjørelse. Kloke folk tar kloke avgjørelser, sier han, og fortsetter:

- Man skal ikke tulle med helsa og det er lockdown i hele verden. Selv om det blir feil å si det så er Eurovision det minst viktige akkurat nå. Det vi må jobbe sammen om nå er å få dette viruset til å forsvinne.

IKKE OVERRASKET: Per Sundnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE OVERRASKET: Per Sundnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Per Sundnes hadde håpet at musikkonkurransen kunne ha blitt gjennomført på en alternativ måte, men har innsett at dette ikke kommer til å skje i år.

På spørsmål om hva han tenker om at årets vinnere kan få komme tilbake neste år, men med nytt materiale, svarer Sundnes følgende:

- Det får bli opp til hver enkelt nasjon, men det er klart at dette er trist. Tenk så mye forberedelser som er lagt ned for å skulle representere landet sitt.

- Men helsa kommer før paljetter, sier han avslutningsvis.

STOLTE: KEiiNO havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Alexandra Rotan representerte Norge i Eurovison i fjor med gruppa Keiino. Hun har forståelse for avgjørelsen.

- Jeg fikk akkurat nyheten selv, men det kom ikke som et sjokk. I den vanskelige situasjonen verden står overfor er det naturlig at slike arrangementer avlyses.

- Har nådd mye

Det samme har Elisabeth «Bettan» Andreassen, som selv har representert og vunnet for Norge.

- Vi hadde ikke noe valg, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg tenker i utgangspunktet at det er fint at artistene blir invitert tilbake neste år, og så må de bare lage en enda bedre låt.

Andreassen påpeker riktignok at Ulrikke Brandstorp på mange måter har vunnet selv om hun ikke får framført låta i Nederland i år.

TIL TOPPS: Elisabeth og Hanne Krogh, eller Bobbysocks som de kalte seg, gikk til topps i Eurovision i 1985. Foto: NTB Scanpix
TIL TOPPS: Elisabeth og Hanne Krogh, eller Bobbysocks som de kalte seg, gikk til topps i Eurovision i 1985. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun er en svært kreativ dame, hun har flere millioner streams fra utlandet og vil få en enorm boost videre. Jeg er sikker på at låta hennes vil bli en hit. Jeg tror med andre ord at Ulrikke ikke vil ta så mye skade av dette her, og hun har nådd mye allerede. Jeg vil si at hun er den som har kommet best ut av det til nå og vil ønske henne masse lykke til.

Avslutningsvis trekker artisten også fram låtskriverne bak låta til Brandstorp og mener at de må se det positive i hvor bra låta allerede har gjort og gjør det.

Kritisk

Det er lenge vært spekulasjoner om konkurransen kommer til å finne sted eller ikke.

Den nederlandske viruseksperten Ab Osterhaus satte tidlig spørsmålstegn ved hvor lurt det er å arrangere konkurransen.

- Alt kommer an på hvordan viruset sprer seg i tida som kommer, men det er naturlig å se for seg et scenario hvor arrangment som Eurovision avlyses, sa Osterhaus til den nederlandske avisa AD.

FORKLARER: Mandag 17. februar møtte underholdningsredaktør og avdelingsleder for utviklingsavdelingen i NRK, Charlo Halvorsen og Inge Thorud, pressen for å fortelle om siste utviklingen i det som ble en stemmeskandale under Norges MGP-finale. Video: Celina Morken / Reporter: Brage Lie Jor Vis mer

- Ikke forsvarlig

Også i Norge har EBUs manglende avgjørelse om konkurransen vil finne sted vekket reaksjoner.

Bjørg Marit Andersen er professor i medisin og var tidligere avdelingsoverlege og smittevernoverlege ved Ullevål sykehus. Den pensjonerte smittevernseksperten sa tidligere denne måneden at det er uansvarlig å arrangere konkurransen.

- Jeg anbefaler helsemyndigheter å avlyse slike arrangement. Det er ikke forsvarlig når vi vet at coronaviruset er veldig smittsomt, sa Andersen til Dagbladet.

Hun mente da at NRK og Norge burde gå foran som et godt eksempel og trekke seg fra konkurransen.

- Jeg vil råde NRK til å ikke delta, og oppfordrer publikummere til å holde seg hjemme, sa Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer