FINALE: Norge er ikke blant de 26 landene som skal kjempe om topplasseringen. Det er Belgia, som fikk æren av å åpne ballet. Foto: Aftonbladet
FINALE: Norge er ikke blant de 26 landene som skal kjempe om topplasseringen. Det er Belgia, som fikk æren av å åpne ballet. Foto: AftonbladetVis mer

«Eurovision»-finalen under lupen

Vi anmelder låt for låt.

EUROVISION: Vi følger finalen i Stockholm, her er vår dom:

1. Belgia
Artist: Laura Tesoro
Låt: «What's The Pressure»
Laura avsluttet en balladetung semifinale med høyt tempo og glimt i øyet. Hvorfor ikke starte selve finalen i samme gir? «What's The Pressure» står seg like godt i kveld som for to dager siden. Lura har et vinnende vesen og sørger for å gi «Eurovision»-titterne et funky spark bak. Og der satt det.

2. Tsjekkia
Artist: Gabriela Gun?íková
Låt: «I Stand» 
Så var det rett ned i ballademyra igjen. Gabriela har en stor stemme, men hvor mange ganger har vi ikke hørt alvorstyngede intetsigende patosøvelser av denne typen? Høydepunktet kommer da hun løsner på håret og vindmaskinen tar fatt. Det er da noe.

3. Nederland
Artist: Douwe Bob
Låt: «Slow Down»

Douwe kan i alle fall smile og det kommer alltid godt med når man har non hundre millioner par øyne som titter på deg. Litt lettbeint folk-pop har ingen vondt av og Nederland kommer garantert til å skille seg ut i mengden. Fengende, energifylt og passe sobert.

4. Azerbaijan
Artist: Samra
Låt: «Miracle»
Semifengende elektropop som absolutt jobber mot datostempelet. Samra har en formålstjenlig stemme, selv om hun er en relativt begrenset sanger. Og så har hun selvsagt et kobbel fjollete dansere som flyr rundt og leker roboter.

5. Ungarn
Artist: Freddie
Låt: «Pioneer» 
Hei sveis, Morten Harket ringte og ville ha 80-tallsbuksene sine tilbake. Freddie har sikkert lyst til å synge for Mumfords & Sons, men han kommer ikke lenger enn til den lokale karaokebaren med denne bombastiske stampeballaden. Frisk rasp i halsen da, den skal han ha.

6. Italia
Artist: Francesca Michielin
Låt: «No Degree Of Separation»
Mon tro om godeste Francesca sliter med nervene? Hun synger nemlig fryktelig surt og ser litt ubekvem ut, der hun henger ut i noe som ser ut som kulissene til Drømmehagen. Men en passe fin og yndig låt som sikkert kunne gjort det strået bedre om hun hadde klart å holde hodet kaldt.

7. Israel
Artist: Hovi Star
Låt: «Made Of Stars» 
Hovis bidrag sitter litt bedre i sammenhengen i dag enn det som var tilfelle i semifinalen. Han synger med litt mer puls og energi, og for det skal han få et ekstra øye på terningen, men låten er fremdles helt koko klisjéfylt. Også var det dette med den byssingen da.

8. Bulgaria
Artist: Poli Genova
Låt: «If Love Was A Crime»
Refrengsterk sak, dette. Det hjelper også at Poli ser ut til å stortrives på scenen. Jan Thomas hadde sikkert klikket på stylisten hennes, men det er jo ikke «Eurovision» for ingenting. Folk, dance og pop er jo en velprøvd vinnerformel i denne konkurransen.

9. Sverige
Artist: Frans
Låt: «If I Were Sorry» 
Sjarmig type, søta bror har kastet opp på scenen. Frans danser lett og smiler fint. Låten som sådan er kanskje hakket for fancy for sitt eget beste i en sammenheng som denne. Lett rappende, lett syngende - nesten litt The Streets-aktig. Konkurransen så langt mest urbane låt til tross, fryktelig spennende er den likevel ikke. Den pludrer liksom bort i intet.

10. Tyskland
Artist: Jamie-Lee
Låt: «Ghost» 
Det skal ikke stå på hodepryden i alle fall. Jamie-Lee ser ut som hun har gått seg vill i en skog du ikke finner på disse breddegrader. Nivået på kullissene sier kanskje noe om selvtilliten de har på selve låtmaterialet, som til overmål er i overkant platt og intetsigende.

11. Frankrike
Artist: Amir
Låt: «J'ai cherché» 
Amir har fått et slags favorittstempel. Han har et vinnende vesen og en låt på baklomma som gir han god oppdrift. Dessverre så synger han en smule surt. Men alt trenger ikke å være tapt av den grunn.

12. Polen
Artist: Micha? Szpak
Låt: «Color Of Your Life»
Jeg er åpenbart i utakt med de som løfter Michael frem som en vinnerkandidat. Piratuniform, skjelvende underleppe og sort neglelakk er ikke det som får meg til å stå opp om morgenen. Men han har en kraftfull stemme da, så da får det være opp til publikum om denne gråtelåten skal langt opp på resultattavla.

13. Australia
Artist: Dami Im
Låt: «Sound Of Silence»
Jadda, jeg sier det igjen - utvilsomt «Eurovisions» mest komplette låt. Verset har denne uforløste spenningen som gir bridgen opp mot det himmelskrapende refrenget ekstra kraft. Og Dami synger jo som en dronning der hun sitter alene på podiet. Hun trenger ikke bøttevis med staffasje og juggel da, må vite. Det regner ikke en gang gnister på det siste refrenget. Sterkt.

14. Kypros
Artist: Minus One
Låt: «Alter Ego»
Hjelp, vi har en trommeslager i bur. Du store alpakka, dette samensuriumet av rock, metal og funk må være noe av det mest tullete som har fått plass på denne scenen på en stund. Hele seansen er bare en endeløs oppvisning i elendig smak.

15. Serbia
Artist: Sanja Vu?i? ZAA
Låt: «Goodbye (Shelter)»
I lys av det hårreisende innslaget til Kypros, må jeg jekke opp Serbia en karakter fra semifinalen. Sanja er fortsatt så dramatisk at overleppa skjelver i minst ti sekunder etter sangen er ferdig. Scenografien langt over toppen og låten like innholdsløs som den er pompøs.

16. Litauen
Artist: Donny Montell
Låt: «I?ve Been Waiting For This Night»
Donny har mer selvtillit i fremføringen i denne runden. Ingenting er bedre enn det, det er jo nå det virkelig gjelder! Låten har et av konkurransens mest fengende refrenger, så får vi se om den semikontemporære popen til Litauen går hjem hos folket.

17. Kroatia
Artist: Nina Kralji?
Låt: «Lighthouse»
Heisann, nå sklir det ut her. Kudos for «Eurovisions» drøyeste pannelugg og dertilhørende megasnåle kreasjon. Hva er det dama har på seg? Noen må forklare. Ikke bare synger Nina helt hinsides surt, det er jo ingen melodi å finne blant all kaukingen heller.

18. Russland
Artist: Sergey Lazarev
Låt: «You Are The Only One»
Det skal ikke stå på regi i dette innslaget i alle fall. Russland har nok brukt mer penger på animasjoner enn produsent. Kompet høres ut som det er programert på en Amiga 500 og låten følger ellers de sedvanlige brevkurs-i-eurovisionarrangement-strategien.

19. Spania
Artist: Barei
Låt: «SayY ay!»
Spania serverer finalens mest heseblesende dansenummer så langt. Låten er en fargerik sak med et vanedannede refreng og mye fart. Ingen i denne stua blir overrasket om Spania kan komme langt med «SayY ay!».

20. Latvia
Artist: Justs
Låt: «Heartbeat»
Justs vokser litt på meg. Mye på grunn av plassering i finalen - plutselig føltes det  godt med litt dunkel klubbmusikk midt i all viraken. Isolert sett er låten rimelig håpløs, men Justs klarte i det minste å gi den hakket mer liv denne gangen.

21. Ukraina
Artist: Jamala
Låt: «1944»
Et tve-egget sverd, dette. Jamaia er enda mer affektert i denne runden. Noe som egentlig ikke skulle være mulig etter måneulingen i semifinalen. I mine ører blir det for mye av det gode, men tidligere eurovisionfinaler har vist at etnoballader kan gå rett i hjertet. Det får vi vel svar på om ikke altfor lenge.

22. Malta
Artist: Ira Losco
Låt: «Walk On Water»
Denne charter-discoen kan du få billig av meg. Låten er mer eller mindre et eneste langt, masete refreng som ikke går noen steder.

23. Georgia
Artist: Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz
Låt: «Midnight Gold»
Rockerne fra Georgia er så «normale» at det nesten føles litt urovekkende i denne sammenhengen. Deres gitardrevne rock er velskrudd, tiltalende og en god ørerenser etter å ha blitt herjet med av Malta.

24. Østerrike
Artist: ZOË
Låt: «Loin d'ici»
ZOÉ server med «Loin d'ici» en klassisk eurovisionlåt med mye humør, farger og høyt tempo. Den er lett til sins og ZOÉ har en klokkeren stemme som gir den en god oppdrift. Det hjelper også at hun synger på klingende fransk. Sukkersøtt. Smilefjes.

25. Storbritania
Artist: Joe & Jake
Låt: «You`re Not Alone»
Kjekke gutter som spiller kjekk musikk. Eimen av Coldplays komfortpop henger tett under taket mens Joe & Jake hopper og smiler så fint de kan gjennom den tre minutter lange seansen. Langt fra ille, bare litt i overkant pregløst.

26. Armenia
Artist: Iveta Mukuchyan
Låt: «LoveWave»
Iveta er sabla god på gestikulering og har et kult hologramshow med seg fra Armenia, men det klarer ikke å dekke over det faktumet at hun er ute å kjøre tonalt stort sett gjennom hele denne bombastiske kraftballaden. Folk er ikke så lettlurte.