SLIPPER IKKE INN: Juliya Samojlova er annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Hun slipper ikke inn i vertslandet Ukraina. Foto: NTB Scanpix
SLIPPER IKKE INN: Juliya Samojlova er annonsert som Russlands finalist i Eurovision. Hun slipper ikke inn i vertslandet Ukraina. Foto: NTB ScanpixVis mer

Eurovision-konflikten:

Eurovision har sendt illsint brev til Ukrainas statsminister. Truer med å bannlyse landet i framtida

Den politiske kampen i forkant av årets Eurovision-finale i Kiev raser videre.

(Dagbladet): Sjefen for Den europeiske kringkastingsunionen, Ingrid Deltenre, har sendt et svært krast brev til Ukrainas statsminister, Volodymyr Groysman, ifølge The Guardian.

I brevet ber hun om at innreiseforbudet Ukraina har innført overfor Eurovision-artist Julia Samojlova oppheves, og kaller vedtaket for «uakseptabelt».

- Negativ påvirkning

Eurovisions pressekontor har bekreftet brevet overfor den tyske kringkasteren Deutsche Welle, skriver The Guardian.

Som en konsekvens av hvordan Ukraina har behandlet Russlands kandidat i årets Eurovision-finale, kan det bli aktuelt å ekskludere landets kringkaster UAPBC i framtida, advarer Deltenre.

- Hvis ikke bannlysningen av Samojlova oppheves vil det ha veldig negativ påvirkning på Ukrainas framtidige, internasjonale omdømme som en moderne og demokratisk europeisk stat, skriver Eurovision-sjefen.

- Vi er i økende grad frustrerte, faktisk sinte, over at årets konkurranse brukes som et verktøy i den pågående konfrontasjonen mellom Russland og Ukraina, legger hun til.

I konflikt

Grunnen til Samojlovas innreisenekt er den politiske spenningen mellom de to nasjonene etter at Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina i 2014.

Artisten sang nemlig på et arrangement på Krim-halvøya året etter, noe ukrainske myndigheter mener er lovstridig, og oppfatter som svært provoserende.

Eurovision har på sin side uttalte mål om å være et apolitisk arrangement. Årets semifinaler og finale går av stabelen i Kiev 9. til 13. mai.

- Vil synge bra

Samojlova, som har sittet i rullestol siden barndommen på grunn av en mislykket poliovaksinasjon, har tidligere uttalt at hun ikke ofrer en tanke på hvorvidt hun kommer inn i Ukraina eller ei.

- Min jobb er å synge låta bra, og å forberede meg, har 27-åringen uttalt.

Huin håper å framføre låta «Flame is Burning» i finalen. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) vil la Samojlova opptre på den internasjonale Grand Prix-finalen via satellitt.

Dette har ikke skjedd tidligere i løpet av konkurransens 60 år lange historie.