NORGE RUNDT: Ian Wright (midten) har reist rundt i Norge for å skaffe seg et bilde av den typiske nordmannen, som skal vises til de 39 deltakerlandene under Eurovision. Foto : Sigurd Fandango / Dagbladet
NORGE RUNDT: Ian Wright (midten) har reist rundt i Norge for å skaffe seg et bilde av den typiske nordmannen, som skal vises til de 39 deltakerlandene under Eurovision. Foto : Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

- Eurovision i Norge blir «spectacular»

Gjennom tre programmer i forkant av Eurovision skal Ian Wright vise de andre deltakerlandene hvordan nordmenn og Norge egentlig er.

||| - Norway is «fucking expensive», sier Ian Wright med sin erkebritiske aksent, før han slenger på seg flosshatten og poserer villig foran fotografen.

Trekker frem humorenDen 44 år gamle energiske reiseprogramlederen har blitt hyret inn av NRK til å lede de offisielle «count down-programmene» til Eurovision Song Contest. Nå er han i Norge for å innhente norsk kultur og levemåte, som skal sendes videre til de 39 deltakerlandene.

- I England finnes det folk som ikke vet hvor Norge er engang, og derfor skal vi introdusere hva som er typisk norsk og hvordan nordmenn er.

Bare i år har Wright vært i Norge fem ganger, og han mener selv han begynner å få et bilde av en typisk nordmann. Han trekker spesielt frem humoren som en positiv kvalitet.

- Dere har like tørr humor som engelskmenn, og det er derfor vi kommer så godt overens. På forhånd hadde jeg hørt at dere er late og gniene, men jeg har ikke inntrykk av det. Jeg har det alltid fint når jeg er i Norge.

Norgeshistorien på 60 sekunderFor å kunne tegne et bilde av nordmenn har Wright dratt hjem til en typisk norsk gjennomsnittsfamilie, han har besøkt en norsk matvareforretning og Opera-huset, og tatt turen ut i norsk natur. Han gir også seerne Norgeshistorien på 60 sekunder, i tillegg til at han tar turen ut til arenaen på Fornebu for å finne det beste setet.

- Jeg skal også presentere litt norsk historie, og så har jeg fulgt de tre programlederne gjennom deres forberedelser før finalen, forteller han.

Wright måtte dra helt til Sverige for å få et møte med Alexander Rybak, og han forteller han er imponert over fjorårets Eurovision-vinner.

- Han er en søt gutt, og han vet hva han driver med. Jeg hadde aldri klart å gå fra å være ukjent, til å vinne Eurovison Song Contest og plutselig være på alles lepper i hele Europa. Selv om suksessen gjorde han litt gal, virker det som han er tilbake nå — sier Wright og viser til Rybaks egne uttalelser om psykiske problemer.

Gjenkjent på gataDet hender at han selv blir gjenkjent på gata i Norge, men det har aldri vært noe som kan ligne hysteriske tilstander. Dette synes han er veldig hyggelig.

- Dere nordmenn var mer tilbakeholden før, men nå merker jeg at flere og flere kommer bort. Og det kommer bare til å bli verre, sier han spøkefullt.

Han har store forventninger til finaleshowet 29. mai, og tror det kommer til å bli mye glitter og stas.

- Det kommer til å bli «spectacular», det er jeg helt sikker på. Kanskje det blir litt nakenhet også, men det er bare mellom oss, avslutter han, mens han løper videre til opptak.