Eurovision:

Eurovision-Tusse utsatt for rasisme. SVT raser

SVT raser etter at Sveriges Eurovision-deltaker, Tusse, har mottatt rasistiske meldinger.

RASISME: Sverige ESC-representant, Tusse, har blitt utsatt for hatefulle kommentarer på Instagram. Foto: EBU.
RASISME: Sverige ESC-representant, Tusse, har blitt utsatt for hatefulle kommentarer på Instagram. Foto: EBU. Vis mer
Publisert

Tousin Chiza (19), bedre kjent som Tusse, er Sveriges representant i Eurovision Song Contest. Med knappe 10 dager til den første semifinalen har han nå fått øve på opptredenen og låta «Voices» på Eurovision-scenen. Men gjennomgangen fikk en bitter ettersmak.

På Eurovisions Instagram ble de første bildene fra øvelsen lagt ut lørdag. Selv om den svenske stjernen fikk mye kjærlighet, var også kommentarfeltet fylt med hat og rasisme. I tidligere intervjuer har Tusse sagt at han leser alt som er skrevet om ham. Når Aftonbladet snakker med artisten, har han imidlertid skjermet seg fra sosiale medier.

- Akkurat nå har det vært så mye. Jeg har hatt skole, presse og øvelser. Som jeg har sagt mange ganger - jeg pleier å google meg selv, men jeg har virkelig ikke hatt tid nå, sa Tusse til Aftonbladet.

De hatefulle kommentarene omhandler Tusses mørke hudfarge, og påstår at hans etnisitet bør frata han muligheten til å representere Sverige.

- Jeg blir så forbanna

Den svenske delegasjonssjefen Lotta Furebäck er opprørt over hendelsen.

- Jeg blir så forbanna og lei meg for at dette skjer. Rasisme i alle dens former er helt forkastelig, og det er klart at man blir opprørt.

Hun sier det er vanskelig å beskytte en offentlig person mot meninger og utbrudd på sosiale medier.

FALLEN ANGEL: Andreas «TIX» Haukeland har sluppet den offisielle musikkvideoen til låta «Fallen Angel». Eurovision finner sted i Rotterdam 18.-22. mai. Video: Rød Løper/Universal Vis mer

- Men vi støtter Tusse og er der for ham hvis og når det trengs. Tusses bidrag «Voices» handler i stor grad om å bli akseptert og håndtere ekskludering i alle former, noe vi håper blir tydelig når han nå skal vise seg fram for et enda større publikum, sier Furebäck.

Vil vinne

En svart soloartist har aldri vunnet Eurovision før. Det håper Tusse han kan forandre på.

- Jeg syns det er sykt at det ikke har hendt før, for Eurovision har virkelig holdt på en stund. Men det hadde vært mektig å få være et forbilde, som ikke jeg kjenner at jeg har hatt i mitt liv. Det hadde vært så stort, sier Tusse til NRK.

De to siste åra i Eurovision har svarte soloartister ledet etter at fagjuryene har stemt, svenske John Lundvik i 2019 og østerrikske Cesár Sampson i 2018. Men etter at publikumsstemmene har kommet inn har de rast nedover på listene.

Mistet stemmen

Den svenske artisten slo alle med god margin under Melodifestivalen tidligere i år med låten «Voices» – til tross for at han hadde vond hals og stemmeproblemer også før finalen. Etter seieren gikk han på en smell og mistet stemmen helt.

- Jeg kommer i løpet av noen dager til å få utført et mindre inngrep, der legen skal se nærmere på hva dette kan skyldes. Deretter er jeg beordret til å hvile i ei uke, så da drar jeg hjem til Dalarna og gjør det, skrev 19-åringen på Instagram.

Han skal nå være på bedringens vei.Tusse skal delta i den første semifinalen 18. mai, samme som norske TIX.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer