Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Israel vant Eurovision Song Contest 2018:

Eurovision-vinnerens fire siste ord kan by på en skikkelig nøtt

- Det vil være vanskelig for flere land å vite hva de skal gjøre.

TOK SEIEREN HJEM: Israel og Netta vant lørdagens finale i Eurovision Song Contest med sangen «Toy». Foto: NTB scanpix
TOK SEIEREN HJEM: Israel og Netta vant lørdagens finale i Eurovision Song Contest med sangen «Toy». Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LISBOA / OSLO (Dagbladet): Hennes høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene under gårsdagens finale i låtskriverkonkurransen.

På scenen i Altice Arena i Lisboa, foran tusenvis av publikummere og over 200 millioner tv-seere, var budskapet til Eurovision-vinneren klinkende klart.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! var det siste Netta Barzilai sa i takketalen før hun sang låta «Toy» for andre gang.

At hun ønsker å ha finalen i Jerusalem, får ikke overraskende støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu. Han skrev på Twitter i natt at Netta har høstet Israel stor respekt og skriver at han ønsker at neste års arrangementet skal foregå i Jerusalem.

Men det at Jerusalem kan bli byen hvor finalen holdes neste år, kan føre til enda mer konflikt i landet i Midtøsten.

STORMER SCENEN: Under Storbritannias bidrag stormet en ukjent mann scenen. Nå får SuRie synge igjen. Video: NRK. Foto: AP Photo/Armando Franca Vis mer

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, mener midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved PRIO. Hun mener en finale i Jerusalem, som både Netta Barzilai og Benjamin Netanyahu gir uttrykk for at de ønsker, vil være et tydelig politisk budskap.

- For Israel er det selvfølgelig morsomt å vinne Eurovision, akkurat som det er for andre land. Men det som for Israel er et større poeng, er at dette blir brukt politisk til å markere Israels eksistens som stat, deres tilknytning til Europa og «det gode selskap», og det Israel mener er deres rett til Jerusalem, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Det siste er mildt sagt et omstridt politisk problem, særlig når USA mandag åpner sin ambassade og har anerkjent hele Jerusalem som Israel. Det er ingen tvil om at Israel vil bruke dette, som de bruker ambassaden, som en stor politisk seier.

Protester og luftangrep

Da USAs president Donald Trump i fjor erklærte Jerusalem som Israels hovedstad og at den amerikanske ambassaden skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem, rettet USAs allierte kritikk mot presidenten. Norge mente blant annet at det vil føre til ustabilitet og vanskeliggjøre framtidige forhandlinger og en rekke eksperter på feltet mente at man kan glemme alt som heter fred og forsoning.

I dag er man fortsatt ikke nærmere noen løsning, der man i årevis forsøkt å få til en tostatsløsning mellom landene.

De siste ukene har det vært en rekke protester langs Gazastripen i Palestina.

To ganger har Israel vært vertsskap for Eurovision-finale. Både i 1979 og i 1999 ble finalen avholdt i Jerusalem. Situasjonen i dag er imidlertid en helt annen, ifølge Hilde Henriksen Waage.

- De andre åra Israel arrangerte finalen hadde heller ikke USA anerkjent Jerusalem. Det er nå snakk om Øst-Jerusalem, gamlebyen, som Israel har okkupert. Byen har vært delt, og vestsida har vært Israels, der jeg går ut i fra at de har arrangert konkurransen tidligere, sier hun, og fortsetter:

- Men nå er hele byen, inkludert palestinernes side, anerkjent som Israels hovedstad av USA. Det vil være vanskelig for flere land å vite hva de skal gjøre når Eurovision skal være en musikkonkurranse som ikke skal ta stilling til politikken.

JUBLER: Netta Barzilai jubler på scenen etter å ha tatt hjem seieren i Eurovision Song Contest. Foto: NTB scanpix
JUBLER: Netta Barzilai jubler på scenen etter å ha tatt hjem seieren i Eurovision Song Contest. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sikkerhetsutfordringer

Dersom finalen legges til Jerusalem, vil arrangementet være det største ikke-politiske eller sportslige begivenheten på årevis, skriver Israel Times. Men på grunn av politiske og sikkerhetsmessige problemer, velger de aller fleste største artistene å opptre i Tel Aviv, skriver avisa videre.

Waage mener en finale i Jerusalem vil by på store sikkerhetsutfordringer. Det mener hun kan gjøre at både artister og andre vil være mer engstelige for å reise til Jerusalem.

- I motsetning til på Vestbredden er alle checkpoints, grensebarrierer og piggtrådsperrer fjernet i Jerusalem. Grunnen er at de mener at Jerusalem er Israel sin by. Derfor er det heller ingen fysiske skiller mellom befolkningsgruppene. Hvis noen skulle ønske å begå et terroranslag mot et slikt arrangement, vil det være veldig vanskelig å forhindre slike angrep, sier hun, og legger til:
(Fortsetter under grafikken)

- Selvsagt vil Israel ha en enorm beredskap, slik at de trolig sikrer seg mot at noe sånt skal skje. Men det er et mye lettere mål med et sånt arrangement i Jerusalem. De andre gangene de var vertskap for finalen var vi i en helt annen situasjon. Det var like etter Oslo-avtalen, og det var mer optimisme enn det er i dag, hvor man ser at det ikke blir noen fredelig løsning, sier Waage.

Ikke avgjort

På tross av utfordringene med sikkerheten tror ikke Waage det vil være aktuelt for Israel å holde finalen i en annen by enn Jerusalem.

- Israel kommer ikke til å vike en millimeter på å ha finalen i Jerusalem. Det er jeg ikke i tvil om i et sekund. Dette er for Israel så politisk viktig, og en så tydelig markering, at det ikke er aktuelt å holde finalen for eksempel i Tel Aviv, mener hun.

Jon Ola Sand, sjef for Eurovision Song Contest i den europeiske kringkastingsunionen EBU, sa følgende på en pressekonferanse i Lisboa etter at vinneren ble kåret.

- Vi har ikke funnet by, tid eller noe annet rundt neste års finale. Nå skal vi snakke med Eurovision-nettverket og se hvordan vi skal organisere det.

I en epost til Dagbladet skriver European Broadcasting Union at de ikke har tatt stilling til hvor finalen skal holdes ennå.

- Israel har vunnet Eurovision Song Contest 2018, og EBU er nå fokusert på å sikre at den seirende kringkasteren og nasjonen kan feire dette. Vi er klar over situasjonen i Midtøsten, som vi følger kontinuerlig, skriver de.

De skriver videre at de i de kommende månedene vil begynne å arbeide med å finne ut av detaljene og logistikken som følger det å være vertskap for konkurransen, inkludert hvor finalen skal holdes.

- Når det gjelder disse spørsmålene vil det bli kunngjort med tida, men i mellomtida tilhører dette øyeblikket Netta og den israelske delegasjonen, skriver de.

EUROVISION: Israel var på forhånd en av storfavorittene til å vinne Eurovision 2018. De stiller med en låt som kan virke inspirert av metoo-bevegelsen. Ingeborg Heldal og Marie Simonsen gjestet Dagbladets Eurovision-studio i forkant av Israels semifinale. Video: Ørjan Ryland/Emilie Rydning/Marie Røssland Se hele sendingen her: Vis mer

En rekke protester

Siden protestene startet i slutten av mars, har over 40 palestinere blitt drept, skriver Reuters. Lørdag døde en 15 år gammel gutt som følge av skadene han fikk etter at luftangrep fredag.

Årsaken til at demonstrasjonene startet, var krav om at palestinske flyktninger og deres etterkommerne må få vente tilbake til sine tidligere hjem i Israel.

Lørdag kveld utførte Israel flere luftangrep nord for Gazastripen, ifølge hæren var det for å ødelegge en grensetunnel som islamistgruppa Hamas var i ferd med å bygge. De stengte også den eneste grenseovergangen for transport av drivstoff, mat og andre varer til Gazastripen. Årsaken til det var «hærverk fra palestinerne», skriver Reuters.

Mandag, samme dag som Israel fyller 70 år, flytter USAs ambassade til Jerusalem og det er ventet massedemonstrasjoner langs Gazastripen som følge av ambassadeflyttingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!