Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

EUs troverdighet på spill

EU har påtatt seg et stort ansvar. Hvis det omfattende opplegget går galt, er det ingen tvil om hvem som har skylda.

INTERNERT: Flyktninger på greske øyer. Foto: Leger uten grenser
INTERNERT: Flyktninger på greske øyer. Foto: Leger uten grenser Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lå en brutal realpolitikk bak avtalen mellom EU og Tyrkia om å få stanset strømmen av flyktninger. EU var ute av stand til å enes om en felles politikk og om å fordele de som har krav på asyl landene imellom. Og Tyrkia visste å kreve store innrømmelser fra EU, som landet delvis fikk innfridd, for å samarbeide. Men det var altså det minst ille som det var mulig å få til.

Nå har Hellas offisielt godkjent Tyrkia som et «trygt land» å sende flyktninger tilbake til. Det var nødvendig for å kunne gjennomføre avtalen.

Leirene på de greske øyene, som tidligere var åpne så flyktningene fritt kunne gå ut og inn, er nå lukkede leire for de som kommer i land i Hellas etter 20. mars, da avtalen trådte i kraft, nærmest som interneringsleire. Utenlandske hjelpeorganisasjoner trekker seg fra arbeidet fordi de mener dette er som å sette asylsøkere i fengsel. FNs Høykommisær for Flyktninger har sine folk i leirene for å informere, observere og hjelpe de svakeste.

Innvendingene på menneskelig og folkerettslig grunnlag mot å behandle flyktningene på dette viset har vært mange og kommet fra flere sakkyndige hold. Men EU garanterer at alt skal foregå i tråd med folkeretten og grunnverdiene til EU og har satt sine jurister til å passe på det lovmessige.

Uansett har EU med dette påtatt seg et stort ansvar. Hvis det omfattende opplegget går galt, er det ingen tvil om hvem som har skylda. I tusentall skal mennesker sendes tilbake til Tyrkia og der få et trygt opphold. Er Tyrkia rede til det? EU skal så hente ut like mange som sendes tilbake Tyrkia fra Tyrkia, opptil 72 000. Hvordan skal de fordeles EU-landene imellom? Polen har etter blodbadet i Brussel sagt tvert nei til å ta imot noen, og det blir helt sikkert flere. Hellas er, som alle vet, både overbelastet og blakk, helt ute av stand til å gjennomføre dette uten storstilt hjelp. EU har lovt å hjelpe med penger og fagfolk; Kommisjonen anslår behovet til fire tusen funksjonærer av ulike slag. Det haster med å få hjelpen på plass.

Mye kan gå galt underveis. Trolig må det hastig uttenkte opplegget endres underveis. Men for EU står det veldig mye på spill. Går dette galt, blir det et skrekkelig nederlag. For flyktningenes del er det best om alle gjør sitt beste for å få det til, på tross av vektige innvendinger.

Hele Norges coronakart