STERK KOST: Det er et nokså rystende spill rundt økonomien som avdekkes i Eva Jolys første roman.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
STERK KOST: Det er et nokså rystende spill rundt økonomien som avdekkes i Eva Jolys første roman. Foto: ROGER VIKSTRÖMVis mer

Eva Joly er ikke noe krimtalent

Debuterer med roman om gjennomkorrupt Europa.

Les intervju med Eva Joly her.

ANMELDELSE: Om verdensøkonomien er noe i nærheten av så råtten som det Eva Joly skildrer i sin thrillerdebut, da er vi ille ute.  

Den nigerianske økonomen Nwankwo må rømme med sin familie til London. Han er truet på livet, og hans beste venn er nettopp funnet lemlestet og torturert.

Tre skumle saker
De to jobbet med avsløringer av den styrtrike guvernør Finley, som tar for seg av Nigerias enorme oljeformue.

I St. Petersburg er den russiske journalisten Lira under konstant press både fra familien, avisredaksjonen og truende torpedoer. Hun undersøker oligarken Lusjskij. Han er en av Russlands rikeste menn, hvis formue har nådd svimlende høyder på bekostning av lutfattige russiske arbeidere.

Mens en fransk tingrettsdommer og hans homoseksuelle rettskriver blir stoppet i etterforskningen av en rik kvinnes drukning. Hun var gift med en vulgær færøysk bankdirektør. Også her er det snakk om enorme summer i omløp; luksusyacther, privatfly. Ikke overraskende er de tre sakene forbundet med hverandre.  

Konkurs på Færøyene
Korrupsjonsjeger og presidentkandidat Eva Joly rykket nylig ut mot den franske presidenten og påsto han hadde brukt hele sin presidentperiode på å betale sine rike venner. Bokas franske president er heller ikke akkurat flatterende fremstilt.

Eva Joly er ikke noe krimtalent

Joly har ikke lagt fingrene imellom når hun skisserer hvor råtten verdensøkonomien egentlig er. Det dreier seg ikke bare om korrupte russere og afrikanere. Korrupsjonen går langt inn i de vestlige regjeringene, i særdeleshet den franske. De trenger investeringsvillige milliardærer og bryr seg lite om de har blod på hendene.

Som en parallell til det konkursrammede Island, har Joly valgt Færøyene. Akkurat denne delen av boka virker skremmende nok troverdig.  

Spredt geografi
Når det gjelder det litterære derimot, har forfatterparet Joly/Perignon mye å gå på. De første hundre sidene brukes på introduksjon av de altfor mange menneskene som er involvert. Bakgrunnsfortellingene til hver enkelt blir for omstendelig. Boka mangler i tillegg et geografisk sentrum. Også her er det for mange og omstendelige miljøskildringer.  

Det er som om forfatterparet har brukt for mange ingredienser, som de i tillegg ikke har fått knadd godt nok sammen. Det hadde heller ikke gjort noe om de to hadde lagt inn noen overraskelser på veien.

Joly er så ivrig etter å avdekke det pilråtne i verdensøkonomien, at alt serveres for tidlig.

Det blir derfor ingen langsom avdekking av plottet, samt at de fleste her er skurker.  

Avslutningen derimot, sitter. Den er intet mindre enn spektakulær. Den ellers så solide oversetteren Kjell Olaf Jensen har for øvrig tatt noen selsomme ordvalg I denne boka («stappe dårlige ideer inn i hodet»). Men gudene vet, kanskje har råstoffet vært nokså skralt.