Eva Jolys generaliseringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EVA JOLY TAR 13.01.05 et oppgjør med samiske mødre, som et eksempel på hva som er galt i det norske samfunnet. Joly antyder at samiske mødre tar seg betalt for å snakke med sine barn. Hennes påstander er dessverre nok et eksempel på manglende kunnskaper om samiske samfunn. Å påstå at samiske kvinner får økonomisk støtte for å snakke med sine barn er direkte feil. Det Eva Joly viser til er trolig et kvinnerettet tiltak innenfor reindriftsavtalen, en avtale mellom Landbruksdepartementet og næringsorganisasjonen NRL. Dette tiltaket ble nylig evaluert av Agderforskning.

Tradisjonell kunnskap er ofte uformell kunnskap. Dette er ferdigheter og kunnskaper samiske barn ikke lærer gjennom skoleverket. I Agderforsknings evaluering anbefales at denne type opplæring heller gis i en mer formalisert arena, som for eksempel opplæringsentre. Til tross for at samisk skole har tatt mange skritt framover, er det langt igjen før denne typen kunnskap integreres i skolen. Derfor er denne kunnskapsoverføringen et privat fenomen.

Kvinnens stilling i reindrifta har i nyere tid blitt marginalisert, bl.a. som et resultat av norsk reindriftspolitikk. I Norge utgjør kvinnene 45 % av reineierne, men innehar kun 17 % av driftsenhetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer