Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eva Jolys generaliseringer

EVA JOLY TAR 13.01.05 et oppgjør med samiske mødre, som et eksempel på hva som er galt i det norske samfunnet. Joly antyder at samiske mødre tar seg betalt for å snakke med sine barn. Hennes påstander er dessverre nok et eksempel på manglende kunnskaper om samiske samfunn. Å påstå at samiske kvinner får økonomisk støtte for å snakke med sine barn er direkte feil. Det Eva Joly viser til er trolig et kvinnerettet tiltak innenfor reindriftsavtalen, en avtale mellom Landbruksdepartementet og næringsorganisasjonen NRL. Dette tiltaket ble nylig evaluert av Agderforskning.

Tradisjonell kunnskap er ofte uformell kunnskap. Dette er ferdigheter og kunnskaper samiske barn ikke lærer gjennom skoleverket. I Agderforsknings evaluering anbefales at denne type opplæring heller gis i en mer formalisert arena, som for eksempel opplæringsentre. Til tross for at samisk skole har tatt mange skritt framover, er det langt igjen før denne typen kunnskap integreres i skolen. Derfor er denne kunnskapsoverføringen et privat fenomen.

Kvinnens stilling i reindrifta har i nyere tid blitt marginalisert, bl.a. som et resultat av norsk reindriftspolitikk. I Norge utgjør kvinnene 45 % av reineierne, men innehar kun 17 % av driftsenhetene.

Gjennomsnittlig eier en kvinne bare en tredjedel av det antallet rein en mann eier. Dette medfører at flesteparten av reindriftskvinnene har lønnet arbeid utenfor næringen. Disse forholdene gjør det nødvendig med tiltak for å styrke kvinnenes stilling i rein-drifta, slik formålet med de kvinnerettede tiltakene er.

Agderforsknings alternativ er milelangt fra dagens virkelighet. Gjennom reindriftsavtalen er det forsøkt å støtte opp om uformell opplæring. Dermed kunne yrkesaktive kvinner ta permisjon for å gjennomføre den opplæringen som før skjedde i hverdagen. Ordningen kan nok forbedres og formaliseres. Det burde være veien å gå siden det i dag ikke finnes alternativer.

DETTE TILTAKET har en begrenset målgruppe, og en spesifikk målsetning om å overføre tradisjonell kunnskap tilknyttet en samisk næring. Eva Joly omtaler tiltaket som om det gjaldt alle samiske kvinner og barn. Slike lettvinte generaliseringer er dessverre alminnelig i samiske saker. Man kan håpe at den store medieinteressen for Sametingets gjøren og laden hever debattnivået generelt. Man skulle tro at litt kjennskap er bedre enn ingen kjennskap, men jeg er sannelig ikke sikker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media