Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eva og Tone - Sogndals to idoler

Så lenge de kan huske, har Eva Weel Skram og Tone Damli Aaberge vært del av hverandres liv. Nå kjemper jentene fra Sogndal mot hverandre - om et liv som artist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNDAL/OSLO (Dagbladet): Fedrene til de to Idol-finalistene har alltid vært nære venner. Og det vennskapet utvidet de til også å gjelde familiene de stiftet:

-  Vi har vært på ferier sammen, gått turer sammen, feiret bursdager og vært på besøk hos hverandre siden vi var bitte små, forteller Idol-duoen.

Ren Sogndal-finale?

Etter påskefeiring hjemme i Sogndal, er Eva (19) og Tone (16) nå klare for de siste sju etappene på veien mot en eventuell Idol-superfinale.

Fruktbygda med knappe 7000 innbyggere har altså levert to av årets finalister.

Eva og Tone tilhører de ni beste av totalt 6500 deltakere. Egentlig like naturstridig som at bygdas fotballag sesong etter sesong har levert varene i Tippeligaen. For øvrig med Tones kjæreste, Børre, på laget.

Men mens fotballgutta fortsatt har til gode å vinne et trofé, drømmer Eva og Tone om å vinne «cupfinalen» i Oslo Spektrum fredag 20. mai. Og gjerne i duell mot hverandre:

-  Ingenting er umulig. Publikums smak avgjør, sier Eva.

 HJEMME PÅ FERIE:  Eva Weel Skram (t.v.) og Tone Damli Aaberge hjemme i Sogndal, på dampskipskaia med utsyn over hjembygda og Sognefjorden. Foto: Tor Yttri
HJEMME PÅ FERIE: Eva Weel Skram (t.v.) og Tone Damli Aaberge hjemme i Sogndal, på dampskipskaia med utsyn over hjembygda og Sognefjorden. Foto: Tor Yttri Vis mer

-  Det hadde vært utrolig morsomt. Men jeg tror sjansen for at vi synger finale mot hverandre er minimal. Det blir neppe to x Sogndal i finalen, mener Tone.

Barnehageminner

Evas første minne om den tre år yngre Tone skriver seg fra barnehagen:

-  Jeg var bestevenninne med Tale, Tones storesøster. Da Tone begynte i barnehagen, hadde hun så fine krøller. Så Tale og jeg planla å klippe dem av.

Tones første minne om Eva er også barnehagerelatert:

-  Eva og Tale var sjefene i barnehagen. Jeg hadde en veldig respekt for dem.

Aldersforskjellen gjorde at det var Eva og Tale, ikke Eva og Tone, som tilbrakte mest tid sammen når familiene møttes. Og på skolen. Tone var litt for ung:

-  Da jeg ble vant med barnehagen, begynte Eva på skolen. Da jeg kom opp i ungdomsskolen, begynte Eva på gymnaset. Og da jeg begynte på gymnaset, var Eva akkurat ferdig. Så vi har ikke sett hverandre så ofte etter at vi ble større, sier Tone.

Eva legger til:

-  Men vi har jo fått god anledning nå. Vi er på en måte blitt venninner igjen gjennom Idol.

Alle vil prate

Denne påsken har begge vært hjemme i Sogndal for å treffe familie og venner, etter flere uker med Idol-kjør.

Begge jentene kan rapportere om Idol-feber også hjemme i Sogndal.

-  Her i Sogndal er det Idol-feber. Jeg har skrevet mange autografer til barn og ungdom. Og voksne folk som jeg bare vet hvem er, men aldri har hilst på, kommer og vil slå av en prat. Koselig, sier Tone.

-  Når vi er i Oslo, merker jeg at folk som kjenner meg igjen, er litt redde for å ta kontakt. Her i Sogndal kommer folk rett bort og vil snakke, forteller Eva.

Idol-feber

Idol-feber har også Dag Skram, Evas pappa. Han mener seg langt fra å være alene:

-  Over hele fylket viser folk enormt engasjement for våre to finalister. Og mange i Sogndal er redde for telefonregninga. Det koster å holde to jenter inne i Idol-finalen fredag etter fredag, sier Dag Skram, og forteller følgende historie:

-  Jeg hørte om en familie som før påske hadde samlet alt fra bestemødre til barnebarn for å se en av finalerundene. Etter å ha stemt på telefon jevnt og trutt hele kvelden sier faren, like før telefonlinjene stenges: «Nei, i kveld tror jeg det blir jevnt. Det er best vi fyrer av noen stemmer til!»

Skrev sang til bestevenninna

Silje er Idol-Evas beste venninne. I påsken traff de hverandre for første gang på et halvt år. Da hadde Eva skrevet sang til venninnen.

SOGNDAL/OSLO (Dagbladet): Fra før av er det kjent at Eva Weel Skram, som har laget flere låter, får spille inn en egen låt på Idol-plata som kommer.

-  Silje har reist jorda rundt det siste halvåret, og jeg har savnet henne vanvittig. Så jeg skrev en sang til henne. Den heter «Being your Friend», forteller Eva Weel Skram. Hun røper refrenget:

Not liking you
is committing a crime
in your company
people laugh all the time
being alive is being with you
being your friend
is my favourite thing to do

Nå er målet at Silje skal reise til Oslo og fredagens finalerunde - der Eva, Tone og de andre idolene skal framføre filmlåter. Evas valg er Bond-låta «Tomorrow Never Dies».

HJEMME 1993: Hjemme i Sogndal hos en jublende Eva (nærmest kamera), med Tone ved siden av seg. Tones storesøster Tale lengst til venstre.
BESTEVENNINNER: Eva (til høyre) ble endelig gjenforent med Silje i påsken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!