Evas New York i bokform

Eva Bratholm er nybakt mor til boka «New York - forfatternes by». I morgen flytter hun med familien til New York - som Dagbladets nye USA-korrenspondent.

Tilbake i Norge blir katten Nusse, som ikke fikk visum.

- Den skal passes på av familiens praktikant. Hun leier huset vårt sammen med noen venninner, forklarer Eva Bratholm.

Så begeistret er Dagbladets avtroppende kulturredaktør over New York at hun har skrevet bok, der leseren bydel for bydel introduseres for flere av byens litterære stemmer: Paul Austers Brooklyn, James Baldwins Harlem, Woody Allens Manhattan, Dorothy Parkers Midtown, Jack Kerouacs East Village og Arthur Millers Broadway.

Litterær reise

- New York er som ei sydende, levende elv. Det er aldri samme vannet som renner forbi. For å kunne skrive boka har jeg vært der ti ganger på halvannet år, og jeg oppdager noe nytt hver gang. Byen er kommet til hektene igjen etter 11. september. Men terrorangrepene har gitt byen en sårbarhet, ydmykhet og redsel som ikke var der før. Folk bryr seg mer om hverandre, sier Eva Bratholm.

Boka hennes er laget som en litterær reise gjennom storbyen. Hun har gått i forfatternes fotspor og oppsøkt deres yndlingsrestauranter, bosteder og klubber.

- Boka har vært en fryd å lage, den kombinerer det morsomste jeg vet, å skrive, lese og reise, sier eks-Bokbad-sjefen.

Blant forfatterne som omtales i boka, trekker Bratholm fram Dorothy Parker som en av favorittene, kanskje fordi Parker med sine kvikke replikker ikke er helt ulik henne selv.

- En rappkjefta og vittig dame, som bodde på The Algonquin Hotel i mange år, fordi hun hadde så lite tak på livets praktiske sider. Men under den vittige fasaden hadde Parkers liv en mørk og selvdestruktiv klangbunn som sto i skarp kontrast til 1920-åras desperate ønske om å ha det gøy, sier Bratholm.

Feminist

På høye hæler, ikledd tettsittende jeans og ei trang T-skjorte med påskriften «New York», er det lite som minner om en dame på snart 50 år.

- Jeg er en feminin feminist. Det verste jeg ser, er kvinner i grilldress. Jeg har valgt min form, og ønsker å ta i bruk hele min kvinnelighet, både som mor og yrkeskvinne. For meg har femininitet med kjønnsidentitet og bevissthet om kamp og rettigheter å gjøre, sier Dagblad-dama.

Hun er opptatt av å holde seg i form.

- Jeg trener hver eneste dag enten jeg løper, sykler eller går på rulleskøyter.

Avisas påtroppende USA-korrespondent spiser aldri hamburgere og den slags, men Cola Light synes hun er godt. I sommer uttalte Bratholm til ukebladet KK at hun helst spiser minst mulig. Det har fått noen til å reagere.

- Jeg er ikke glad i mat og har aldri vært det. Det er meg, og det får folk tåle, svarer Bratholm.

Hun elsker å være i rampelyset og gleder seg veldig til å være Dagbladets korrespondent i verdensmetropolen. Med på flyttelasset følger de tre barna, Clara (17), Edvard (13) og William (8), samt ektemannen Petter Nore.

Bo i Brooklyn

Det er slett ikke tilfeldighet at de to yngste barna skal begynne på public schools i Brooklyn.

- Face the music! De har godt av å møte realitetene. Det gjør dem «fit for life».

Brooklyn består av et multietnisk miljø, og det kan være en god måte å fortelle dem at det er mange måter å leve på, sier hun.

Clara, eldstebarnet, må gå på en privat high school, fordi det ikke finnes noe godt annet alternativ i området, ifølge Bratholm.

- Vi skal faktisk bo i samme nabolag som Paul Auster og kona, den norskfødte forfatteren Siri Hustvedt. Dette området, Park Slope, huser mange forfattere og forlagsfolk. Det hevdes at Park Slopes har en kaffebar per innbygger, så det er bare å følge espressolukta. Det passer familien min bra, ler Bratholm.

Hun er ikke redd for å slippe tre barn løs i New York.

- Den dårlige samvittigheten har jeg tatt et oppgjør med. Jeg er mye borte, men gjør også mye morsomt sammen med barna. Ikke av dårlig samvittighet, men fordi vi har det fint sammen. Barna har vært med til blant annet Himalaya, Pakistan, Kina, Bali, Chile, Australia og Iran. De har måttet lære seg å tilpasse seg. Det gir viten, dannelse og innsikt. Det nytter ikke å hyle etter ferskt brød midt i en ørken når tørket kjøtt er det du får, sier Eva Bratholm. Som ikke liker å ha fokus på svake sider.

Stolt

Selv er den avtroppende kulturredaktøren stolt over å ha gjennomført sammenslåingen av Kultur- og Signaler-avdelingene i avisa.

- Mitt prosjekt i Dagbladet har vært å få til en bred kulturdekning. Det er ikke naturlig å skille mellom høykultur og lavkultur. Det ene utelukker ikke det andre, Pierre Bourdieu og Destiny's Child hører begge hjemme i ei kulturavis som Dagbladet. Det har møtt kritikk, men jeg liker å slåss for avisa, sier en engasjert Bratholm.

Det at redaktør Knut Olav Åmås i Samtiden pekte ut Bratholm som en svak kulturredaktør på forsommeren, mener hun er galt.

- Helt feil. Han ser med sine smale briller som tidsskriftredaktør etter sine spesialfelt, mens jeg som avisredaktør har helt andre mål. Tvert imot, jeg synes jeg har lyktes med å gi plass for en bredde i kulturstoffet, som spenner fra det analytiske, reflekterende til det helt nyhetsmessige. Jeg er stolt av at det aldri har vært mer kulturstoff i Dagbladet enn det er nå, understreker hun, og legger til:

- Det er trist å gå fra redaktørjobben, men når det passet en familie på fem å dra til New York, da måtte jeg reise.

NEW YORK-BABE: - Det skal bli kjempespennende å ta tak i nyheter og stemninger i det amerikanske samfunnet og formidle det videre, sier Eva Bratholm. For ni år siden var hun også korrespondent i USA, da for NRK.