Eventyr fra Potter- land

Få forfattere har en større og mer entusiastisk fanskare enn J.K. Rowling. I går ble den nye boka hennes utgitt samtidig over hele verden. Dette er eventyr i de beste folketradisjoner.

• Les også: En gave til Potter-fansen

BOK: Igjen er forventningene enorme til en ny bok fra Harry Potter-forfatter J.K. Rowling. Men denne gangen vet de fleste at det ikke dreier seg om hva som vil skje med Harry Potter og vennene hans.

Illustrert

«Skalden Skurres Historier», utmerket oversatt av Torstein Bugge Høverstad, handler ikke om Harry Potter, men er hentet rett ut av handlingen i Rowlings forrige roman, «Harry Potter og dødstalismanene». Dette er rett og slett boka trollmannsrektor Hummelsnurr testamenterer til Hermine. Den spiller en stor rolle i Harrys kamp mot den onde fyrst Voldemort. Boka er, som Harry Potter-lesere vil vite, «oversatt» fra gammelruner av Hermine selv.

Hummelsnurrs notater og tanker er lagt inn i teksten, med fotnoter av forfatter J.K. Rowling, som forklarer oss vanlige mennesker trollmann-sjargong og -historie. Boka er i tillegg vakkert utstyrt med illustrasjoner av forfatteren selv. Den er en samling folkeeventyr, angivelig fortalt for trollmannsbarn på sengekanten siden 1400-tallet. Bare én av historiene er gjengitt i en Potterbok tidligere.

Fordommer

Som vi får vite av Hummelsnurrs vedlagte notater har disse eventyrene flere ganger gått gjennom diverse sensurer og blitt endret ut fra tidas politiske holdninger. Denne utgaven inneholder imidlertid de opprinnelige formene. Mange av eventyrene dreier seg om gompe-diskriminering. I Harry Potters univers er gomper umagiske folk, altså vanlige mennesker. Gompevennlige trollmenn og historiene om dem har deler av trollmannsverdenen opp igjennom tidene reagerte kraftig på. Særlig i opposisjon til de fordommene menneskene har hatt mot hekser og trollmenn.

J.K Rowling kombinerer på denne måten autentisk historie, som heksejakt på 1500-tallet, med trollmannsverdenens politiske perspektiv og holdninger. Hun setter disse holdningene inn i en verden som titter innenfra og ut på vår virkelighet og skaper et perspektiv der det er lett å kjenne på fordommene. På denne måten gir hun historien en form barn kan forstå og ta nytte av.

Eventyr fra Potter- land

Tro mot eventyrsjanger

Først og fremst vil nok Harry Potter-fans sette pris på denne boka, både fordi den rommer mange gode henvisninger til karakterer og aspekter fra Harry Potters verden og fordi mange ble fortvilet etter at den siste og avsluttende boka ble utgitt i fjor. Det ble tross alt åpnet hjelpetelefon i England, der opprørte fans kunne ringe inn og dele sine sorger over at eventyret ble slutt. Mange ser nok på denne utgivelsen som en ekstra trøstepresang til jul.

Når man hører at dette er en samling eventyr, er det lett å tro at Rowling har falt tilbake til den lettere tonen hun hadde i begynnelsen av Harry Potter-serien, men hun har beholdt den mørke tonen. Tro mot sjangeren er eventyrene til tider groteske og skremmende, men med en god moral til slutt. Og som hun selv skriver i forordet; historiene viser at magi skaper like mange problemer som det løser. Overskuddet av denne boka går til stiftelsen the Childrens High Level group (CHLG), som har til formål å bedre forholdene til barn som lever på instutisjoner rundt om i Europa. Harry Potter er med andre ord ikke lenger barns gode følgesvenn bare gjennom fortellingene. Prosjektet tar skrittet ut i virkeligheten.