Eventyr om kald krig

«MI 2» blir uten tvil en av sommerens store suksesser på filmlerretet, ikke minst takket være den uforliknelige Hongkong-regissøren John Woo og hans nyskapende actionteknikk. Fenomenet «mission impossible» har dessuten en tradisjon og en bakgrunn som gjør den til en slags moderne myte - omtrent på linje med James Bond.

  • «Mission Impossible» startet i 1966 som TV-serie. Den varte til 1968, men ble gjenopptatt med nye skuespillere i 1988/89. Opphavsmannen Bruce Geller hektet seg på bølgen av populariserte spionhistorier som spredte seg i kjølvannet av fenomenet 007. Serien ble enormt populær, ikke minst blant CIA-agenter, som var fascinert av vekten som ble lagt på spionromantiske elementer som forkledningskunst og avanserte tekniske hjelpemidler. Men det var også andre særpreg ved «mission impossible» som hever den over snittet i sin sjanger, rent bortsett fra den spenstige åpningen, de lure plot-ene og den utrolig fengende musikken til Lalo Schifrin.
  • Operasjonene ble utført som teamwork. Lederen plukket ut de folkene han trengte ut fra visse behov for ekspertise, alt fra tekniske ferdigheter og vitenskapelig innsikt til sex appeal og muskelstyrke. Opplegget er det samme som i gamle gudemyter og eventyr. Skikkelsene symboliserer menneskelige egenskaper og blir samlet uovervinnelige, som guden Tor og hans følge i Utgard eller Askeladden og de gode hjelperne.
  • Men «Mission Impossible» foregår i en moderne verden. Intrigene utspiller seg i etterkrigstidas globale perspektiv, der diktatorer og gangstere i eksotiske u-land driver sitt truende spill mot «den frie verden» (les: USA). TV-episodene identifiserer ikke ekte nasjoner, men opererer med egne språk og navn som minner om ord fra østeuropeiske nasjoner eller små land i den tredje verden, regjert av et eller annet kommunistaktig militærdiktatur.
  • Serien reflekterer tilværelsen som et spill, i likhet med en del moderne actionfilmer («The Game», «Matrix», «End of Days» m.fl.). «Mission Impossible»-folkene vinner ved å spille bedre enn sine motstandere. Intrigene er fascinerende svindelfortellinger. Og mest fascinerende av alt: oppdragene som blir gitt på kassettbånd i begynnelsen av hver episode. Båndet blir deretter ødelagt, fem sekunder etter at budskapet er opplest. Hvordan det foregår? Ikke spør. Nyt.