Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eventyret om «Skjønnheten og udyret» er 4000 år eldre enn det alle har trodd

Ny forskning viser at det ikke ble skrevet i 1740.

Kjente folkeeventyr som «Skjønnheten og udyret» og «Jack og bønnestengelen» kan være mange tusen år gamle, viser en studie fra forskere i Portugal og Storbritannia.

Et av de mest kjente folkeeventyrene er «Skjønnheten og udyret», første gang utgitt i bokform i 1740, ført i pennen av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve.

Men fortellingen er egentlig rundt 4.000 år gammel, mener antropologen Jamie Tehrani ved Durham-universitetet i Storbritannia og folkloristen Sara Graca da Silva ved Universidade Nova de Lisboa.

De to har også sett nærmere på eventyret om «Jack og bønnestengelen», som dukket opp i bokform i Storbritannia i 1734. Denne fortellingen går mer enn 5.000 år tilbake i tid, viser de to forskernes analyse.

Et tredje eventyr, «Rumleskaft», ble på 1800-tallet nedskrevet av brødrene Grimm. Men fortellingen er rundt 4.000 år gammel.

En enda eldre fortelling som handler om en smed som inngår en avtale med djevelen, går hele 6.000 år tilbake i tid.

Forskerne har sett på til sammen 275 folkeeventyr fra den indoeuropeiske kulturen.

— Våre resultater støtter Grimms syn og indikerer at et stort antall fortellinger eksisterte i de muntlige indoeuropeiske tradisjonene lenge før de først ble nedskrevet, sier Silva.

Forskningsprosjektet ble publisert i Royal Society Open Science onsdag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media