HOMOMARKERING: Vår nye barne- likestillings- og integreringsminister Solveig Horne (Frp) fikk i går utdelt homoflagget på slottsplassen. Foto: Christian Roth Christensen
HOMOMARKERING: Vår nye barne- likestillings- og integreringsminister Solveig Horne (Frp) fikk i går utdelt homoflagget på slottsplassen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Eventyret om Solveig Horne

Homoeventyret er fortellingen om verdispørsmålene som skjærer gjennom norsk politikk - også den nye regjeringen.

Kommentar

Marerittet for alle som kommer i posisjon, er at fortidas små og store brølere pipler til overflaten. Dumheter på twitter har de fleste brukere begått, men den som ble gravd fram fra dypet av kontoen til vår nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne, var av det pikante slaget: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?». Bakgrunnen for twittermeldingen, fra 2010, var at stiftelsen Reform (ressurssenter for menn) med støtte fra regjeringen laget undervisningsmateriell for barnehager med blant annet alternative eventyrfortellinger. Poenget var å «gjenspeile samfunnets seksuelle mangfold». Tre eksempler var:

• Konger som ikke vil styre riket sitt, men heller være sammen med barna.

• Tøffe prinsesser som redder prinsen fra den store fare.

• Prinser som forelsker seg i prinser.

Dette er typen SV-tiltak som mange nå i åtte år har ledd og klasket seg på låret over. Symbolpolitikk av det aller minste slaget. Men som selvsagt egentlig er fornuftig, når man tenker etter. For er det ikke bra at barna våre blir presentert for mer mangfold? Det årlige støttebeløpet til Reform var for øvrig grunnen til at SV-leder Audun Lysbakken tilslutt måtte trekke seg, på grunn av nære bånd til ledelsen. Det bidrar dessverre til komikken.

Det pussige er at den andre ytterligheten - som Solveig Horne gjorde seg til representant for, er tilsvarende komisk. Tragikomisk, vil mange mene. Fordi det er et eksempel på en holdning til likestillingsspørsmål som betviler hele premisset som Hornes nye stilling hviler på: behovet for politiske grep for å dytte utviklingen i riktig retning. Det er fortsatt en belastning for de fleste homofile (eller LHBT-personer) å stå fram med sin legning. Homofile er utsatt for sterk diskriminering i mange religiøse miljøer - særlig blant de med utenlands bakgrunn. Alle grep som kan forsøke å normalisere seksuelt mangfold, bør derfor i utgangpunktet vurderes positivt. Mange barn vokser i dag opp med to foreldre av samme kjønn. Å redusere antall spørsmål de får om sine foreldre, bør være et mål i seg selv.

Etter utnevnelsen i går kommenterte Horne homoeventyr-saken overfor NRK, og sa: «Dette er en debatt vi må være tøffe nok til å løfte». Hun mener altså på alvor at det kan være skadelig for barna å høre eventyr om prinser som forelsker seg i prinser.

Avstanden i verdispørsmål er fortsatt stor i norsk politikk, faktisk er det noe av det som skiller aller mest - og som engasjerer mest. Verdispørsmål er blitt en viktigere sak for velgere, viser målinger. Verdispørsål skjærer også gjennom regjeringen. For det er to nyanser av blått i den blåblå regjeringen. De ønsker å gi leger rett til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort, noe Høyre-veteran Astrid Nøklebye Heiberg advarer kraftig mot. Hun ble i går utnevnt til statssekretær i Helsedepartementet. Det er også litt forvirrende at en regjering med Frp - som er imot kvotering, praktiserer en streng 50/50-regel når det gjelder mannlige og kvinnelige ministre. Her har fornuften (Erna Solberg) seiret.

Utnevnelsen av Horne til likestillingsminister må ses på bakgrunn av dette. Hun skal være ventilen. En trofast leverandør av utspill som tilfredsstiller Frp?s kjernevelgere, men som irriterer vettet av de fleste andre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.