Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Eventyrlandet Tsjekkia har fått en ny Askepott

Miloš Zeman er alt det liberale Europa ikke ønsker å være.

SKØYER: Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman morer seg over et automatvåpen utstyrt med alkoholholdig ammunisjon og med påskriften «til journalister» under en pressekonferanse i høst. Foto: Miroslav Chaloupka/CTK via AP
SKØYER: Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman morer seg over et automatvåpen utstyrt med alkoholholdig ammunisjon og med påskriften «til journalister» under en pressekonferanse i høst. Foto: Miroslav Chaloupka/CTK via AP Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortsett fra rundt juletider og i reportasjer om «hvor ble det av skuespillerne fra Tre nøtter til Askepott», er det ikke ofte norske journalister skriver om Tsjekkia. Det til tross for at hendelsene er mer mystisk og magisk enn noen gang i landet midt i Europa.

Spaltist

Øystein Stene

er forfatter og regissør. Han har skrevet flere romaner og gjort ulike filmer, og er dosent ved Teaterhøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo

Siste publiserte innlegg

Republikken Tsjekkia er hundre år i år. Allerede under løsrivelsen fra Østerrike-Ungarn var politikk og samfunnsliv preget av en solid intellektuell kultur, med røtter tilbake til renessansen. Da professor i filosofi Tomáš Garrigue Masaryk ble valgt til landets første president, var han allerede godt kjent som kritiker av ignoranse og overfladisk patriotisme. Etter kommunismens fall valgte landet igjen en sentral intellektuell som president, forfatteren Václav Havel.

Men noe har skjedd. På lørdag ble den tidligere økonomiske analytikeren Miloš Zeman gjenvalgt som president i Tsjekkia. Dette er en mann som jevnlig har blitt filmet synlig beruset under sine offisielle ærend i forrige femårs-periode. Som like før jul kunne fortelle journalister at han hadde kurert sin egen diabetes med å spise søtsaker. Som er viden kjent for å bruke et grovt språk, gjerne med folkelige benevnelser av kjønnsorganer, i sine ukentlige søndagstaler på radio. På toppen av det hele er han verken spesielt sjarmerende, karismatisk eller interessant.

Miloš Zeman framstår rett og slett som en frekk og forfylla aldrende fyr med elendig helse og enda verre dømmekraft. At en slik mann kan bli president i et land med en av Europas rikeste kulturer, er et mirakel større enn noe folkeeventyr. Nå har riktignok ikke presidenten i Tsjekkia noen vid politisk makt, men hans kontinuerlige skittkasting mot media, mot kritikere av Russland, mot flyktninger, mot EU og politiske motstandere, har opplagt ringvirkninger. Zeman er alt det liberale Europa ikke ønsker å være.

Askepott hadde noen særlige egenskaper som gjorde at hun kunne forvandles til en virkelig prinsesse. Det er vanskelig å få øye på de egenskaper som forvandlet Zeman til president. Velutdannede tsjekkere, de som bor i byer, de unge og de som har forutsigbare inntekter, gremmes av valget. Frustrasjonen er stor, og imens prøver resten av Europa å late som ingenting. Vi har mer enn nok med Ungarn, Polen, Storbritannia og Hellas.

På valgdagen holdt Miloš Zeman en selvfornøyd tale. I bakgrunnen sto representanter for både det gamle kommunistpartiet og for de nye høyrepopulistene. Venstre- og høyreakser framstår som nytteløse kompassnåler i det nye Europa. Zeman er et åpenbart symptom på en dypt forankret folkelig misnøye. Noe gikk fryktelig galt i overgangen fra kommunisme til liberalt demokrati.

Mediene og edruelige politikere i Tsjekkia såvel som Europa kommer trolig til å fortsette å være indignert, frustrert og forbauset, også de forestående fem år. Valget av Miloš Zeman har folkeeventyrets kraft: Det har kommet i stand takket være horder av navnløse fortellere. Hvor mange ganger skal vi høre denne historien før vi begynner å lytte ordentlig etter til hva den sier?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!