DEBATT

Eventyrlandet Tsjekkia har fått en ny Askepott

Miloš Zeman er alt det liberale Europa ikke ønsker å være.

SKØYER: Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman morer seg over et automatvåpen utstyrt med alkoholholdig ammunisjon og med påskriften «til journalister» under en pressekonferanse i høst. Foto: Miroslav Chaloupka/CTK via AP
SKØYER: Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman morer seg over et automatvåpen utstyrt med alkoholholdig ammunisjon og med påskriften «til journalister» under en pressekonferanse i høst. Foto: Miroslav Chaloupka/CTK via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bortsett fra rundt juletider og i reportasjer om «hvor ble det av skuespillerne fra Tre nøtter til Askepott», er det ikke ofte norske journalister skriver om Tsjekkia. Det til tross for at hendelsene er mer mystisk og magisk enn noen gang i landet midt i Europa.

Republikken Tsjekkia er hundre år i år. Allerede under løsrivelsen fra Østerrike-Ungarn var politikk og samfunnsliv preget av en solid intellektuell kultur, med røtter tilbake til renessansen. Da professor i filosofi Tomáš Garrigue Masaryk ble valgt til landets første president, var han allerede godt kjent som kritiker av ignoranse og overfladisk patriotisme. Etter kommunismens fall valgte landet igjen en sentral intellektuell som president, forfatteren Václav Havel.

Men noe har skjedd. På lørdag ble den tidligere økonomiske analytikeren Miloš Zeman gjenvalgt som president i Tsjekkia. Dette er en mann som jevnlig har blitt filmet synlig beruset under sine offisielle ærend i forrige femårs-periode. Som like før jul kunne fortelle journalister at han hadde kurert sin egen diabetes med å spise søtsaker. Som er viden kjent for å bruke et grovt språk, gjerne med folkelige benevnelser av kjønnsorganer, i sine ukentlige søndagstaler på radio. På toppen av det hele er han verken spesielt sjarmerende, karismatisk eller interessant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.