Eventyrlig dødsdans

Imponerende dokkefilm med folkeeventyr, humor og skrekk.

FILM: To Tim Burton-filmer på kinoene samtidig! Denne høsten er en høytidsstund for fans av den originale regissørens eventyrunivers. Mannen bak «Charlie og sjokoladefabrikken» imponerer her med noe helt annet, nemlig animasjonsfilmen «Tim Burton\'s Corpse Bride».

Skrekkmusikal

Det er en dokkefilm som er stilistisk i slekt med «The Nightmare Before Christmas» (1993), altså en slags skrekkmusikal for både barn og voksne. Filmen er laget i såkalt stop-motion-teknikk, hvilket innebærer at det kan være opptil 24 bilder pr. sekund i filmen. Det meste er med andre ord gjort med håndkraft, bare en håndfull detaljer kan sies å være dataanimert. De små dokkenes utseende og bevegelser er som skapt for et gammelmodig og nesten svart-hvitt Dickens-aktig univers, tåkefylt og nifst.

Trekantdrama

Historien er enkel, et slags trekantdrama for skjeletter. Den er bygd på et kjent østeuropeisk folkeeventyr om en levende mann som ved en feiltakelse lover seg bort til en død brud.Tim Burtons åpenbare favorittskuespillere, Johnny Depp og Helena Bonham Carter, låner stemmer til henholdsvis den unge gifteklare Victor og den døde bruden Emily.Depps litt veike stemme kler den sosialt klossete Victor. Han er sønn av nyrike og oppadstrebende fiskehandlere og skal gifte seg med Victoria (Emily Watsons stemme), datter av en bankerott og fisefornem adelsfamilie. På generalprøven for vielsen fomler Victor så mye at han blir sendt på dør av presten.

Livlig dødsrike

Om kvelden er han alene i skogen og øver seg på vielsesritualene. Han setter ringen på en kvist som viser seg å være skjeletthånda til en myrdet brud fra Dødsriket. Dermed blir Victor hentet ned til de døde «nedenunder», et sted hvor det både er livlig barstemning og gode jazzmusikere. Spøkelsesbruden kan innimellom se både sexy og forførende ut, når hun ikke mister øyeeplet eller plages av mark i hodeskallen.I mellomtida blir Victors levende forlovede forsøkt forført av en lord med skumle hensikter. Klassisk eventyrhistorie, med andre ord, men det geniale ligger i detaljene, i stilen og håndverket. Burtons medregissør Mike Johnson har åpenbart samme sans for den intrikate marionettekunsten som sjefen selv. I alle fall er dette blitt en ny wow!-opplevelse.