Anmeldelse Film «Mysteriet Herr Link»

Eventyrlig familiefilm

«Mysteriet Herr Link» er både frisk og gammeldags.

Trailer: «Mysteriet Herr Link» Vis mer

«Mysteriet Herr Link»

5 1 6

Animasjon

Regi:

Chris Butler

Skuespillere:

Henrik Horge, Jannike Kruse, Paul Ottar Haga, Nils Ole Oftebro (norske stemmer)

Premieredato:

14. juni 2019

Aldersgrense:

6 år

Orginaltittel:

«Missing Link»

«Herlig, leken og litt gammeldags»
Se alle anmeldelser

FILM: Det var en viss type barnebøker fra gamle dager som jeg fremdeles husker med fryd: De som handlet om en uforstyrrelig brite, gjerne en lord av noe slag, som også var vitenskapsmann eller eventyrer og som slo seg gjennom jungel og villmark i eksotiske strøk, i khaki og tropehjelm, for å fullføre et viktig oppdrag.

Ofte er det først i voksen alder den henrykte leseren klarer å sette disse fortellingene i sammenheng med det ikke helt uklanderlige fenomenet som var det britiske imperiet.

Animasjonsfilmen «Mysteriet Herr Link» er en kvist på det samme kulturelle treet, men også en mild korreks. Og så er den også oppfinnsom og boblende morsom.

Nytt eventyr

Sir Lionel Frost er en entusiastisk og smått narsissistisk utforsker i tweed, med en drøm om å bli medlem av «Selskapet for Eventyrere, Oppdagere og Store Menn»; der resignerte tjenere dukker når de fornemme medlemmene begynner å svinge rundt med børsa og gjenfortelle bedriftene sine.

Frost drar ut for å bevise at den nordamerikanske sasquatchen, en slags kjempeape, faktisk finnes. Det viser seg at sasquatchen ikke bare finnes, men er en høflig skapning som selv har et oppdrag til Frost. Snart har eventyret endret formål

Sjarmerende

Slik blir «Mysteriet Herr Link» et eventyr der det er de erobrede og ikke erobrerens ønske som blir det tellende. Og det beveger seg gjennom utsøkte og detaljerte landskaper, drømt opp av animasjonsstudioet Laika.

Ellers kan film virke inspirert av Aardman-studioet («Wallace og Gromit», «Flukten fra Hønsegården»): Fra de store, tettsittende øynene til humoren, som er full av visuelle bisetninger som er kjappe og absurde. Ikke alle etappene i ferden er like spennende. Men både Frost og den nye vennen hans sjarmerer, og når Frosts ekskjæreste kaster seg inn i filmen, får hun en annen rolle enn hva tilskueren kanskje skulle forvente. «Mysteriet Herr Link» er et eventyr som både er gammeldags og friskt, og deilig å gi seg hen til..