Eventyrlig fra Enquist

En livserindring i særklasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bok: Et liv kan være så fantastisk det bare vil, men det hjelper lite hvis språket fornekter det. Dette har de færreste politikere forstått, og insisterer derfor på å skrive sine erindringer selv: Potensiell magi blir redusert til møtereferater. Forfattere, derimot, vet heldigvis når leseren er i humør for saftige overdrivelser.

Lyset

Den svenske forfatteren Per Olov Enquist har ikke levd et A4-liv. Men det mest slående med hans selvbiografi, er viljen til å betrakte sin egen historie som litteratur. Første setning lyder: «Denne islandske natt i desember 1989, meget klart vær. Man kan se stjernene, men ikke noe nordlys. Hvor er det blitt av.» Setningene gir ikke mening før på de siste sidene. Først da forstår leseren at begynnelsen er slutten: På tampen av 1980-tallet er han blitt fanget av spriten. Dager med blackout følges av innleggelse, abstinenser og rømningsforsøk. Skrive makter han ikke. Selvmedlidenheten rår. Han er en suksessrik forfatter, oversatt til en rekke språk og spilt på scener verden over. Barna er pene i tøyet og kona er både vakker og forståelsesfull. Hans svar på lykken er å pisse på seg på flyplassen i Wien. Etter flere mislykkede forsøk på tørrlegging, rømmer han til slutt i sokkelesten fra en institusjon på Island. Han løper i snøen til han ikke orker mer, og legger seg ned for å dø. Så kikker han opp på himmelen og lurer på hvor det er blitt av nordlyset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer