Anmeldelse Film «The Shape of Water»

Eventyrlig om forelskelse mellom menneske og havmann

Men psykologien blir vel enkel.

EVENTYRLIG: Den underlige kjærlighetshistorien “The Shape of Water” leder Oscar-racet med hele tretten nominasjoner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Vi mennesker er jammen uimotståelige. Ikke før har romvesenene, sumpvesenene eller kjempeapene landet i sivilisasjonen, så forelsker de seg i en av oss. Det har de gjort på film, i tiår etter tiår, i filmer som «King Kong» (1933) og «Den svarte lagune» (1954). Men egentlig er det først nå kjærligheten er gjengjeldt.

«The Shape of Water» er en av årets store Oscar-favoritter, med hele tretten nominasjoner, det er den nye verket til den fabulerende filmskaperen Guillermo del Toro, han som gjorde seg så bemerket med en annen moderne fabel, «Pans labyrint», for tolv år siden. Og det er en historie som står i direkte dialog med «Den svarte lagune», filmen om en amfibiemann fra Amazonas som kommer i kontakt med sivilisasjonen, som del Toro så som seksåring.

«Den svarte lagune» var en ganske typisk, klam kalde krigen-film, der det finnes en metaforisk, overhengende trussel om invasjon av fremmede skikkelser fra den dype jungelen eller det ytre rom. Men den seks år gamle del Toro trodde filmen var en kjærlighetshistorie, og som voksen har han laget filmen han den gang trodde han så: Om en kvinne og et elvevesen som forelsker seg i hverandre, men blir motarbeidet av en omverden som ikke forstår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer