Eventyrlig

Av historien om en liten rings onde kraft har Peter Jackson laget stor magi. Han kan vel nesten selv kalles «Ringenes herre».

J.R.R. Tolkiens omfattende, fantastiske og detaljrikt utmeislede mytologi om hobbitene og deres alliertes kamp mot mørkets makter er en kolossal utfordring å visualisere og levendegjøre. Vi har å gjøre med det 20. århundres mest populære roman, med et univers elsket av millioner, analysert ned til det minste komma, med hver enkelt lesers personlige oppfatning av hvordan Bilbo, Frodo og Gandalf ser ut og oppfører seg.

Jackson har forstått at skal romanen leve på et lerret, må det tas valg. En slavisk filmatisering lik den Chris Columbus har laget av «Harry Potter» ville vært umulig og kunne aldri fungert.

Han har derfor røsket ut svære deler, gitt et par figurer større plass enn de har hos Tolkien, redusert andre, endret framstillingen av enkelte episoder. Dette uten å miste verken boka eller seg selv. «Ringenes herre» er blitt en personlig film. Den står på egne bein, samtidig tro mot Tolkiens eventyr.

Sugende

Og den som ikke får ståpels av bildene, må være svært blasert. Hobbiter, alver, onde orker og trollmenn av alle slag har fått sine sanne ansikter i ditto miljøer av hobbithygge, alveskjønnhet, storslåtte landskaper og ondskapens dype juv. Det er ingenting som ikke lenger kan gjøres med dataanimasjon.

Peter Jackson varter i tillegg opp med kameraføringer så sugende at vi trekkes opp, ned, til siden og bort rent fysisk, med sekvensen fra Moria Mines som den mest fabelaktige av en rekke høydepunkter. Bare et uhyrlig troll ser i overkant animert ut - som snille Shreks slemme storebror.

Brorskapet på ni, utvalgte representanter for alskens levende vesener, vandrer som kjent gjennom storm og stille for i sin tur å komme til Mordor. Der må ringbæreren Frodo (Elijah Wood) kaste en trolsk ring, så den aldri mer kan misbrukes av den onde Sauron til å svinebinde universet. Ifølge Tolkien skrev han bare et eventyr han selv likte, uten allegorier til samfunnsaktuelle hendelser av noe slag. Men maktlystens korrumperende virkning på hobbiter og mennesker står nå likevel sentralt og almengyldig fram, ser vi på hobbiten Bilbo (Ian Holm) og mannen Boromir (Sean Bean). Nettopp forfatterens evne til å gi de utroligste skapninger gjenkjennelig liv og sjel er viktig for bokas forførende virkning.

McKellen stråler

Derfor er rollebesetningen avgjørende. Også her har Peter Jackson lyktes meget godt. Lille Wood bor antakelig i et gresskledd hus til vanlig, for annerledes kunne ikke hobbiten Frodo sett ut. Som bærende figur har han en utakknemlig oppgave han kommer pent fra, men gis i perioder lite rom til annet enn å se skrekkslagen ut.

Til gjengjeld er Ian McKellen et sjakktrekk i rollen som den gode trollmannen Gandalf _ utstrålende levd liv og visdom.

Kanskje har han sett for mye, som Gandalf. Og takk alle trollmenn for at unge Stuart Townsend ble erstattet av Viggo Mortensen. Den prøvede, tapre Aragorn trenger Mortensens aura av verdighet og erfaring. Hans kjærlighetsforhold til alveprinsessen Arwen (Liv Tyler) har en mer framtredende plass på lerretet enn hos Tolkien, noe filmen har godt av. Tyler snakker alvespråk med stor bravur, har en fantastisk ridesekvens i kamp mot ni svarte riddere og tilfører et actionmettet, nattsvart eventyr nødvendig ynde og varme. Også Cate Blanchetts alvedronning Galadriel fungerer godt.

Tapt humor

At noe så går tapt i kampens hete er forståelig. Det er likevel synd at romanens underfundige humor i for stor grad glimrer med sitt fravær. Den er et menneskeliggjørende element i denne fantasiens flukt gjennom skjønne drømmer og djevelskap _ ikke egnet for lettskremte barn. Dialogen er til tider preget av et åpenbart vanskelig arbeid med Tolkiens nyanserike språk. Frodos våpendrager Sam (Sean Astin), så sentral i vår helts skjebne, kunne dessuten vært bygget bedre opp og deres forhold noe mer tydeliggjort. For øvrig gjenstår å gi seg ende over for en stor opplevelse. Det er da fryktelig lenge til neste jul?

ALVEPRINSESSE: Liv Tyler «tilfører et actionmettet, nattsvart eventyr nødvendig ynde og varme», skriver vår anmelder.