STORFUNNET: Rundt oljeriggen Aker Barents i Barentshavet har de funnet mer olje. Foto: Harald Pettersen/Statoil/Scanpix  '
STORFUNNET: Rundt oljeriggen Aker Barents i Barentshavet har de funnet mer olje. Foto: Harald Pettersen/Statoil/Scanpix 'Vis mer

Eventyrstund for voksne

Kunne vi ikke fått presentert noen motforestillinger når NRK forteller om oljefunene?

Som initiativtaker til Besteforeldrenes klimaaksjon reagerte jeg før jul på Statoils reklamefilm rettet mot barn hvor en Statoil-pappa forteller eventyr på sengekanten om hvordan han finner skatter på havbunnen. Den kom i kjølvannet av en annonsekampanje med budskapet: «De nye store oljefunnene vil glede mange, ikke minst våre barnebarn.»

Nå har Statoil-pappaen funnet noen av skattene han lette etter: de store feltene Skrugard og Havis i Barentshavet. Selskapet har allerede begynt arbeidet med å vurdere en utbyggingsløsning for feltene, som kan komme relativt raskt i produksjon.

Det hele er så gledelig at vi på Dagsrevyen lørdag 14. januar ble presentert for en eventyrstund for voksne, redigert av Statoil og med NRK som mikrofonstativ. Pene, glade mennesker forteller om hvordan de fant oljen. Flere pene, glade mennesker forteller om de eventyrlige ringvirkningene dette vil ha for Nord-Norge. Det er et eventyr, og de har funnet det svarte gull.

Kunne vi ikke samtidig fått presentert noen motforestillinger? Noen som kunne fortelle om de enorme miljøutfordringene ved å produsere olje i Barentshavet? Nordsjøen er rene andedammen i forhold, og likevel har Statoil hatt flere alvorlige nestenulykker der. Ikke alle har heller fortrengt oljekatastrofen i Mexicogolfen i 2010. Oljen skinner ikke som gull, den er bare svart, og utvinningstempoet gjør det umulig å nå klimamålene.

Som bestefar er jeg opptatt av at våre barnebarn og deres etterkommere skal arve en jord i økologisk balanse. Det krever at vi både hjemme og ute reduserer avhengigheten av olje, gass og kull, og snarest legger om til en mer klima- og miljøvennlig energibruk. Da kan ikke Norge og Statoil fortsette å lete etter og utvinne alle olje- og gassforekomstene på norsk sokkel.