Everest: triumf og tragedie

Verdens høyeste fjell tar stadig flere liv. Men Randi Skaug (44) og Cecilie Skog (29) klatret til topps på Mount Everest i forrige uke.

TORSDAG 20. MAI ble næringslivskvinnen Randi Skaug (44) fra Oslo første norske kvinne til å nå toppen av Mount Everest, 8850 meter over havet. Bare tre dager seinere, søndag 23. mai, sto sykepleieren Cecilie Skog (29) fra Ålesund på samme sted. De to kvinnene har skrevet seg inn i norsk klatrehistorie med sprittusj, og kan i tillegg skryte av å ha besteget fjellet fra den vanskelige nordsida i Tibet. Skaug og Skogs suksesshistorier skyggelegges imidlertid av et stadig økende antall døde klatere på Everest.

DAGBLADET SNAKKET MED Cecilie Skog over satelittelefon i går. Da befant hun seg i advanced base camp 6400 meter over havet. Hun var stolt og lykkelig over å ha nådd toppen, men samtidig sterkt berørt av alle dødsfallene på fjellet de siste dagene.

- Like før toppen, i ca 8600 meters høyde, passerte jeg fire døde klatrere: to bulgarere, en japaner og en som jeg ikke kjente nasjonaliteten til. I tillegg vet jeg at en eldre kvinnelig klatrer fra Japan har falt utfor toppryggen og forsvunnet. Alle disse tragediene inntraff bare noen dager før jeg kom opp.

- Men du fortsatte klatringen?

- Ja. Det ble litt som om du passerer ei alvorlig bilulykke og tenker «helvete, det ser grusomt ut», men så fortsetter du å kjøre likevel. Jeg var i god form, hadde masse overskudd og følte at jeg hadde marginene på min side.

Skog forteller at 10 klatrere er savnet på hennes side av Everest akkurat nå. Flere kan være savnet på sydsiden av fjellet. Noen kan fortsatt være i live i leirene høyt oppe, men de fleste må regnes som omkommet. Dødsårsakene er flere. Summit fever, den ekstreme lysten til å nå toppen, må likevel ta mye av skylda. Mange klatrere overser åpenbare faresignaler når de nærmer seg toppen og fortsetter oppover på tross av advarsler. Over 8000 meter befinner klatrerne seg i den såkalte death zone _ de er så høyt oppe at ingen kan redde dem hvis noe skulle gå galt. Faller du her, er du død. Setter du deg ned, kan du også være død.

- Det er livsfarlig å sette seg ned, forteller Skog.

- Du er så sliten at du gjerne blir sittende til livet ebber ut. Jeg tror det var det som skjedde med de døde klatrerne jeg passerte.

CECILIE SKOG observerte nok et tilfelle av summit fever på vei ned fra toppen. I ca 8500 meters høyde møtte hun en kvinnelig klatrer fra Bulgaria på vei oppover. Cecilie mente at kvinnen var altfor seint ute og at hun burde snu. I tillegg hadde bulgareren lite oksygen igjen i oksygenflaska si, og måtte få ei ny flaske av en annen klatrer som var på vei ned.

- Hun var tydelig sliten, men nektet å snu, forteller Skog.

- Noen observerte at hun nådde toppen seint på ettermiddagen 23. mai. Siden har ingen sett henne. Mest sannsynlig er hun død, hun også.

ALLEREDE I 1922 omkom sju klatrere i et forsøk på å nå toppen av Mount Everest. Ytterligere seks klatrere døde på fjellet før Edmund Hillary fra New Zealand og Tenzing Norgay fra Nepal ble de første som nådde toppen 29. mai 1953. Ifølge nyhetssiden everestnews.com døde til sammen 175 fjellklatrere på Everest i perioden 1922 til og med 2002. Det hittil verste året var 1996, da 15 klatrere omkom. Etter dette katastrofeåret gikk diskusjonen høylytt i klatremiljøet om de kommersielle ekspedisjonene på Everest. For mellom 500|000 og en million kroner kan hvem som helst melde seg på en slik ekspedisjon og få hjelp av guider og sherpaer til et forsøk på å bestige fjellet. Risikoen kan man imidlertid ikke kjøpe seg ut av.

IFØLGE Everest News er ca 150 klatrere fra mange ulike nasjoner høyt oppe på Everest akkurat nå. De ti siste dagene i mai regnes som den beste perioden å bestige fjellet på, og da blir det tendenser til kø på klatrerutene både på nordsida og sørsida. Faren for flere dødsfall er overhengende. Cecilie Skog er selv med på en kommersiell ekspedisjon. Mange av deltakerne på hennes lag er fortsatt høyt oppe på fjellet. Cecilie er bekymret for hva som vil skje i dag og i dagene framover:

- Veldig mange klatrere er over 7000 meter. Ekspedisjonslederen vår har tatt fram den største kikkerten sin og følger med fra morgen til kveld. Håpet er at han bare ser glade folk på vei ned igjen. Og at de kommer helt ned. Cecilie Skog har så vidt kommet seg ned fra fjellet, men gjør alt hun kan for å svare på lesernes spørsmål tirsdag 1. juni fra Katmandu.

MEKTIG:</B> Mount Everest lokker stadig flere klatrere til fjellet. Men mange kommer aldri ned igjen. Cecilie Skog passerte fire døde klatrere like før hun nådde toppen av Everest.
<B>TØRRTRENING:</B> Det har blitt mye venting for Cecilie Skog på vei opp til toppen av Mount Everest. Her driver hun klatretrening i litt lavere høydelag.