Evig barndom i dødens land

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

J.M. BARRIE SKAPTE ikke Peter Pan og Neverland ut av det blå. Den skotske dramatikeren kombinerte en seinviktoriansk tro på barndommens fortryllelse med eldgamle forestillinger om udødelighet og de dødes land. Historien om Finding Neverland begynner i antikken.

«De gudene elsker, dør unge», skrev den greske dramatikeren Menander. Ofte er dette blitt sett på som en henvisning til hvordan de som dør unge slipper alderdommens herjinger med kroppen. Men det er ikke her fokuset egentlig lå. Den som dør ung, forblir evig ung.

I Hades, det greske dødsriket, forble de døde sjeler alltid i en tilstand tilsvarende hvordan kroppen var i døds- eller begravelsesøyeblikket. Når Odyssevs står ved dødsrikets port, ser han falne helter med sine blodige sår som de nå må ha i all evighet. Tilsvarende ville man alltid forbli like gammel i dødsriket, nøyaktig så gammel man var i det øyeblikk man døde. Evig barn, evig ung eller evig gammel.

Grekerne idealiserte mennesket som mest fullkomment akkurat når han eller hun hadde blitt virkelig voksen, men samtidig før alderen på noen måte satte sine spor. Å dø i sin ungdoms blomst, var dermed ikke en ensidig trist skjebne. Den perfekte ungdom er uansett bare noen flyktige øyeblikk i et liv. Døde man ung, tok man derimot med seg sin ungdom over i dødens evighet. Dette var hva grekerne kalte «den vakre døden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer