Evig forbruksvekst?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I ÅR VIL

nordmenn bruke 30 milliarder kr til oppussing. I år 2050 kan den summen ha steget til 80 milliarder. Vil 80 milliarder endelig være nok? Garantert ikke. Det er ingen grenser for hvor mye penger du kan bruke på boligen din. Du kan dessuten skaffe deg en fritidsbolig i Hardanger og en i Marokko. Nå smaker maten nesten like bra og samtalen kan være bortimot like hyggelig i et eldre kjøkken. Selv i de mest utsøkte kjøkkener vet vi som sitter der dessuten at over en milliard mennesker lever i ekstrem fattigdom, at ressursene i den del av universet vi foreløpig har tilgang på er begrensete, og vi syntes tidligere i år at «The Day After Tomorrow» var en uhyggelig film. Hva er det som driver forbrukskarusellen videre, i strid med rådene fra Jesus og Sokrates? Selvrespekt er vesentlig. Din samfunnsmessige verdi avgjøres gjennom lønn og forbruk. Vi sammenligner oss oppover, og resultatet blir misnøye. Men næringslivet skapte verdier og profesjonelle fotballspillere scoret mål også for 25 år siden, da deres inntekter var en brøkdel av dagens.

MARKEDSFØRERE

og postmoderne akademikere gir nå forbruket en ny legitimitet: Forbruk skaper identitet. Men kan identitet kjøpes? Om du har råd til en liten, rød sportsbil, moteklær og rådyre solbriller, er du den samme. Det vil iallfall vise seg når du åpner munnen. 20 milliarder bruker vi i Norge på markedsføring - på å overtale mennesker til å kjøpe noe de ellers ikke hadde kjøpt. Dessuten glir reklame og tv-seriene over i hverandre. De kule seriene har gjerne en underliggende påstand: Det gode liv foregår i New York og Los Angeles - og det er uløselig knyttet til høyt forbruk og trendy merkevarer. Moss og Stord er ikke bra nok. Og reallønnsveksten kommer av seg selv. Det er ytterst menneskelig å bruke opp de tusenlappene du får ekstra årlig. Lar akkurat du være å ta en ekstra sydentur, reduserer ikke selskapene sine avganger likevel, og om du gir pengene til Kirkens Nødhjelp, blir effekten liten. Slik drives vekstsamfunnet mer fram av bekvemmelighet enn av grådighet. Men det er forakt for individet å mene at vi tvinges til stadige opp-pussingsprosjekter fordi nabo Christophersen har fått nytt kjøkken. Spørsmålet er heller hvor mange som ville godta en stans i den private forbruksveksten hvis Christophersen også måtte det - og pengene ble kanalisert til bedre formål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer