Evig kamp mot ondskap

Spennende og overdådig fortelling om de hjelpsomme åndene Ben og hunden hans, Dan.

BOK: Med noen begavede hovedgrep har Brian Jacques skapt grunnlaget for en mesterlig fortelling om unggutten Ben og hunden hans, Dan. Jacques har hentet sine to hovedfigurer ut av sin egen versjon av legenden om Den flygende hollender. De skylles over bord under skipets håpløse forsøk på å runde Kapp Horn. Herfra sendes de, ved en engels hjelp, ut i verden for å gjøre godt. Drøyt 250 år etter forliset kommer Ben i den første boka i serien til den engelske landsbyen Chapelvale. Her skal han og hans svarte labrador hjelpe landsbyen mot industrispekulanter.

Varme

Evigunge Ben, gutten med de blå øynene og det rufsete håret, er en nydelig litterær skapning. Henvist til aldri å eldes, bærer han med seg århundrers erfaring i kampen mot ondsinnede mennesker. Han er en mystisk helt med både selvsikkerhet og empati. At gutten og hunden hans kan snakke til hverandre med tankene, er et annet fabelaktig trekk som skaper varme og situasjonskomikk. Mesterfortelleren Brian Jacques kan minne om både Charles Dickens og engelsk barnekammertradisjon. Et kvalitetstrekk - som oversettelsen tar vare på - er et ordforråd som vel kan stille leseren på noen prøver, men som framfor alt stimulerer fantasien.

Helhetlig god

Det er storartet å oppleve en forfatter utfolde seg på denne måten, uten å nekte seg verken englers budskap eller menneskers djevelske nærvær. Til overmål komponerer Jacques også et mysterium med historisk klangbunn, gåtefulle rebuser og skjulte skatter. Det må sies at forfatteren noen steder er så tilfreds med sine elegante settinger at det bremser framdriften. Men på den annen side er helheten så godt gjort at det er vanskelig å tenke seg 11- 12-åringer, eller eldre, som unngår å bli fascinert av dette eventyret.