Evig ung magi

Nyutsending av vidunderet fra 1939.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Bare få filmer har denne kvaliteten, denne evigvarende følelsen av magi fra begynnelse til slutt. Victor Flemings film fra 1939, basert på boka til L. Frank Baum, er evig ung. Iblant er bare den slags klisjeer dekkende.

Pussige venner

Ikke bare er historien faktisk og vidunderlig eventyrlig, der den unge Dorothy (Judy Garland) i drømme slynges fra sin gråtriste tilværelse i Kansas over i det fargesprakende drømmelandet Oz, hvor hun må finne trollmannen og fryktløst gå mot de onde heksene i øst og vest, fulgt av pussige venner hun møter langs den gule veien. «Trollmannen fra Oz» berører noen strenger i de flestes hjerter - om vi nå er ni eller 90.

Alt er mulig

Skiftet fra svart-hvitt til fargefilm var et særsyn i 1939, da de fleste filmer fortsatt var fargeløse. Opplevelsen må ha vært overveldende for den tids publikum. Overgangen både var og er genial.

For i det øyeblikk Dorothy slynges over regnbuen og inn i fargenes verden, ankommer hun også alle våre lengslers land - stedet der alt er mulig. Riktignok er det ikke farefritt der, men ved å stole på seg selv og sine venner kan alle trusler overvinnes. Oz er langt borte fra det trygge, hjemlige, men bærer i seg kimen til eget liv, til virkeliggjørelsen av egne drømmer. Og når selv trollmannen er menneskelig, burde selv det ukjente være overvinnelig og overkommelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer