Evig ung magi

Nyutsending av vidunderet fra 1939.

FILM: Bare få filmer har denne kvaliteten, denne evigvarende følelsen av magi fra begynnelse til slutt. Victor Flemings film fra 1939, basert på boka til L. Frank Baum, er evig ung. Iblant er bare den slags klisjeer dekkende.

Pussige venner

Ikke bare er historien faktisk og vidunderlig eventyrlig, der den unge Dorothy (Judy Garland) i drømme slynges fra sin gråtriste tilværelse i Kansas over i det fargesprakende drømmelandet Oz, hvor hun må finne trollmannen og fryktløst gå mot de onde heksene i øst og vest, fulgt av pussige venner hun møter langs den gule veien. «Trollmannen fra Oz» berører noen strenger i de flestes hjerter - om vi nå er ni eller 90.

Alt er mulig

Skiftet fra svart-hvitt til fargefilm var et særsyn i 1939, da de fleste filmer fortsatt var fargeløse. Opplevelsen må ha vært overveldende for den tids publikum. Overgangen både var og er genial.

For i det øyeblikk Dorothy slynges over regnbuen og inn i fargenes verden, ankommer hun også alle våre lengslers land - stedet der alt er mulig. Riktignok er det ikke farefritt der, men ved å stole på seg selv og sine venner kan alle trusler overvinnes. Oz er langt borte fra det trygge, hjemlige, men bærer i seg kimen til eget liv, til virkeliggjørelsen av egne drømmer. Og når selv trollmannen er menneskelig, burde selv det ukjente være overvinnelig og overkommelig.

At Flemings film så vakkert og på beste Hollywood-vis visualiserer dyptliggende, universelle drømmer, er én grunn til dens overlevelsesevne. Dessuten er det snakk om musikal, komedie og spenning på høyt plan, med sanger som aldri dør.

Herlige Judy

For de fleste av oss er den i tillegg selve bildet på Judy Garland, som med sin utstråling av sårbar tapperhet, utstyrt med stemmeprakt og spilleglede, trollbinder i samfulle 101 minutter. Hun var nesten 17 da hun spilte Dorothy. Med det vi nå vet om et tragisk stjerneliv fullt av piller og alkohol fra svært ung alder, gjør hennes prestasjon desto sterkere inntrykk - Judy må mang en gang ha ønsket seg «Over The Rainbow». I alle fall kan vi nå nok en gang se henne slå sine rødskodde hæler sammen og høre henne synge.

Årets beste julegave fra kinematografene.