Evig ungpikedrøm

Hun var blond, pen, lynende smart og James Bond i ungpikedrakt. Hva hendte med Frøken Detektiv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG VAR TI ÅR gammel og oppover ørene begeistret for Frøken Detektiv. Det gikk så langt at jeg bestemte meg for å skrive min egen detektivserie. Heltinnen het Ruth og første roman ble to sider lang, før jeg innså at det hele var plagiat. Det var bare å legge forfatter-karrieren på hylla, ingenting slo Frøken Detektiv.

Det var midt på 80-tallet. Nancy Drew, som hun heter på amerikansk, var reneste superkvinnen som fortalte oss ungpikene at vi godt kunne være guttete, mekke biler og sånn, så lenge vi også

<> Hvem er Frøken Detektiv? <>
  • Den første boka, «The Secret Of The Old Clock», ble gitt ut i 1930.
  • Forfatteren Carolyn Keene er fiktiv.
  • I Norge ble bøkene først gitt ut av Damm Forlag som «Frøken Detektiv». Da Forlags-huset overtok fikk serien navnet «Nancy Drew».
  • Nancy Drew lever sammen med faren Carson Drew og hus-holdersken Hannah. Moren døde da hun var tre år gammel.
  • Hun løser mysterier sammen med venninnene George og Bess, og kjæresten Ned.
  • Hun kjører en blå kabriolet, og blå er også favorittfargen.
  • Nancy Drew er også utgitt som dataspill, kokebok, bildebøker og «løs mysteriet selv»-bøker.
  • Bøkene er utgitt på 14 forskjellige språk.
  • Nancy Drew har vært en foregangsfigur for senere kvinnelige kriminalhelter.

var søte og kunne vårt på kjøkkenet. Familieverdiene ble ikke lagt på hylla selv om mysterier skulle løses. Men likevel - hun kjørte en blå kabriolet og løste krimsaker som til da hadde vært forbeholdt guttehelter.

SLIK VAR DET ikke minst på 30-tallet, da den første boka om Nancy Drew ble utgitt. Norge var første land utenfor USA som fikk møte heltinnen. Her kom første bok ut i 1941. Den gang hadde Frøken Detektiv betydelig løsere tøyler enn de fleste jenter på hennes alder. Kanskje skyldes det forfatteren. På coveret heter hun fremdeles Carolyn Keene, men kvinnen som skapte Frøken Detektiv het Mildrede Wirt Benson, og var første kvinne som tok mastergrad i journalistikk ved Universitetet i Iowa. I ettertid har det ved samme universitet til og med blitt skrevet en avhandling om Nancy Drews betydning som rollemodell for unge jenter.

Siden romanheltinnen vokste opp uten mor, og med en mer eller mindre overbærende jurist-far, kunne hun stikke på farlige oppdrag i nattemørket - uten påfølgende husarrest. Hun var alt det vi tenåringsjenter ønsket å være; uavhengig, rik, pen og tøff på samme tid. Dessuten kom detektiv-arbeidet alltid i første rekke, foran for eksempel kjæresten Ned. Hun var en karrierekvinne med lupe.

MEN HVORDAN GÅR DET med Nancy Drew i dag? Løser hun mysterier iført Lewis-bukser og glittertopp? Bruker hun datateknologi?

Forlaget Damm har kastet inn håndkleet. De gamle og originale «Frøken Detektiv» - historiene kom i nyopplag helt frem til slutten av 90-tallet. Forlagshusets «Nancy Drew»-serie sendes fortsatt i trykken, selv om noen mener at disse er mindre «ekte» enn Damms bøker. Over 70 år og 350 mysterier siden første bok, blir det fremdeles skrevet nye bøker i USA. Ikke alle kommer ut i Norge.

- Bøkene leses ikke like mye som før, men det er slikt som går i bølgedaler. De ble nok lest mest på 60-, 70- og 80-tallet. Nå gir vi ut cirka en ny bok i året, forteller Kjersti Lionæs i AS Forlagshuset, som gir ut bøkene i Norge.

Nancy Drew er visstnok like ung og fremadstormende som før, men hun løser mysterier i nye omgivelser og med moderne hjelpemidler. I det siste har hun vært både backstage på en rockekonsert og i et tenåringsmagasin.

<> Linker <>
SISTE NYTT ER at detektivheltinnen har snoket seg opp på scenen. På Centralteatret i Oslo skal Frøken Detektiv løse mysterier i noe som kalles en kriminalmusikal. Stykket som ble vist i Fredrikstad i fjor for fulle hus, inntar nå hovedstaden. Med seg har de Jannike Kruse i Hovedrollen, ellers er alle i produksjonen nye, hentet fra stallen til Oslo Nye Teater. Dollie-jentene står bak musikken, Klaus Hagerup og og Nils Nordberg har skrevet teksten og Bjarte Hjelpeland er hentet inn som regissør.

Selv om Frøken Detektiv aldri var Jannike Kruses heltinne i barndommen, ser hun visse likhetstrekk.

- Jeg liker å ha kontroll, og jeg liker å gjøre ting ordentlig. Det gjør Nancy også. Jeg er fornuftig, jeg sniker ikke på trikken, liksom. Jeg liker jenteting også, da, uttalte Jannike til Dagbladet ved stykkets urpremiere i fjor.

Handlingen foregår i Norge i vår tid hvor 17-årige Nina Dahl er Frøken Detektiv-fan. Men på et tidspunkt sendes personene tilbake til femti-tallet, Nina Blir Nancy i trenchcoat og hatt, som må løse mysterier på Grevly Herregård. I god gammeldags Frøken Detektiv-ånd.

Centralteatret i Oslo setter nå opp stykket «Den syngende Frøken Detektiv» med premiere torsdag 5.september.

Les anmeldelsen av stykket i Fredrikstad.

MODIG FORBILDE:</B> Nancy Drew hamlet opp med skurkene selv om hun bare var en ungjente. Dermed ble hun en heltinne nettopp for den aldersgruppen. Her en illustrasjon fra boka «Frøken Detektiv og marmorstøtten».
<B>GAMMEL HELTINNE:</B> Frøken Detektiv har løst mysterier siden 1930. Her bøkene «Frøken Detektiv løser en dobbelt oppgave», «Frøken Detektiv og tårnet med de vridde lys» og «Frøken Detektiv og det mystiske slottet» fra 1946.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer