IDEER: «Dette er det sprøeste jeg har vært vitne til», sa Frank Capra i et intervju i Wall Street Journal i 1984, og siktet til at filmen «It's a Wonderful Life», som han hadde regissert nesten 40 år tidligere, nå ble vist på fjernsynskanaler over hele USA. «Filmen lever sitt eget liv, og jeg kan betrakte den som om jeg ikke har hatt noe med den å gjøre», sa han. «Det er som å være far og se barnet sitt vokse opp og bli president. Jeg er stolt, men det er barnet som har gjort jobben.»
Ytterligere 30 år seinere holder filmen fremdeles stand som en av tidenes mest populære julefilmer, sammen med titler som «Miracle on 34th Street» (1947), «White Christmas» (1954) og «nykommerne» «Home Alone» (1990) og «Love Actually» (2003).
«It's a Wonderful Life» («Livet er vidunderlig») hadde premiere i New York i desember 1946, og ble stort sett mottatt med lunkne kritikker. Filmen ble heller aldri noen stor publikumssuksess, selv om den ble nominert til fem Oscar. Da filmen så ble gjenoppdaget, skyldtes det rett og slett en glipp i 1974 da rettighetene til filmen ikke ble fornyet. Den ble «fritt vilt» på fjernsynsmarkedet, og historien om George Bailey — mannen som forsaket sine drømmer til inntekt for småbylivets og menigmanns ve og vel — blafret over millioner av TV-skjermer desember etter desember.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger