«Evil Dead»-stjerna: Var amatørskuespiller i kompisfilm - ble kulthelt

Får egen tv-serie.

TØFF TRIO: Der Ash (Bruce Campbell) i stor grad måtte hanskes med mørkets makter på egen hånd i «Evil Dead»-filmene, får han hjelp av kollegaen Pablo (Ray Santiago) fra supermarkedet hvor han jobber og spydige Kelly (Dana Delorenzo). Og motorsaga er stadig med. Foto: Matt Klitscher / Starz
TØFF TRIO: Der Ash (Bruce Campbell) i stor grad måtte hanskes med mørkets makter på egen hånd i «Evil Dead»-filmene, får han hjelp av kollegaen Pablo (Ray Santiago) fra supermarkedet hvor han jobber og spydige Kelly (Dana Delorenzo). Og motorsaga er stadig med. Foto: Matt Klitscher / StarzVis mer

- Jeg er ingen ekte skuespiller, men altså, jeg er han fyren.

Et skjelmsk smil. Perfekt grånede tinninger. En knallrød dress. Og cirka 11 sitatvennlige bemerkninger i minuttet.

Joda, Entertainment Weekly har en usedvanlig takknemlig jobb når de skal intervjue Bruce Campbell.

57-åringen er i full promomodus for sin nye serie, «Ash vs. Evil Dead» (starter søndag på C More og TV 2 Sumo), og til intervjueren oppsummerer han velvillig kjerneverdiene av skrekkfilmfortsettelsen han skal spille hovedrollen i:

— Det blir litervis med blod og litervis med drittprat.

Campbell er vaskeekte kulthelt.

Han har vært alkoholisert privatetterforsker i tv-serien «Burn Notice» og spiller Ronald Reagan i den nye sesongen av «Fargo».

Han leverte en perfekt pensjonist-Elvis i den overraskende rørende «Bubba Ho-Tep», lagt til et gamlehjem hjemsøkt av en mumie.

Han har til og med spilt seg selv i meta-skrekkomedien «My Name is Bruce».

Når Campbell med en slump selvironi likevel beskriver seg selv som «han fyren» dreier det seg om det faktum at han stadig er mest kjent for den første rollefiguren sin, fra da han var en skarve amatørskuespiller:

Ash Williams, hvermansen-helten fra skrekkfilmtrilogien «Evil Dead».

Som har oppnådd klassikerstatus siden den første lavbudsjettsfilmen i 1981 ga kompisen Sam Raimi en pangstart på regikarrieren.
Levende tegnefilmfigur
Handlingen i de to første filmene (1987-utgaven var en nyinnspilling med større budsjett) følger Ash og vennene hans på hyttetur i skogen.

De finner styggedomsboka Nekronomikon, leser opp et par uheldige gloser og slipper løs helvetes krefter på jord.

Dermed må Ash håndtere konsekvensene. Med hagla i den ene hånda og en motorsag festa til stumpen av den andre hånda.

Filmene er en miks av helhjertet grøsser og gode porsjoner humoristisk slapstick, gjerne omdøpt til «splatstick» på grunn av all gørra som spruter over skjermen.

Der monstrene blir stadig mer groteske og oppfinnsomme, viser Campbell seg som det perfekte motstykket.

Han spiller Ash er som en tegnefilmfigur, Wile E. Coyote i kjøtt og jukseblod, en konstant mottaker av juling fra kaklende hekser og råtnende kjøttberg.

Øynene på videste gap og latteren så hysterisk at man skulle tro det sto om livet, med kjappe enlinjere av typen «Groovy!» og «Hail to the King, baby!» som er gått inn i det evige filmnerdvokabularet.

Ash er så ikonisk at trofaste fans til og med bærer fjeset hans på kroppen. Ifølge Den of Geek har Campbell en bildesamling av alle «Evil Dead»-tatoveringene - foreløpig rundt 120 i tallet.
— Som en gammel tøffel
Og nå, 23 år etter den siste filmen, har han altså fått sin egen serie, som atter gestaltes av Campbell.

Ash er en eldre mann, jobber på et supermarked og må samle en liten gruppe venner (deriblant Lucy «Xena» Lawless) for å kjempe tilbake når ondskapen atter dukker frem.

Første episode er regissert av Sam Raimi, som under en paneldiskusjon ved årets Comic-Con i San Diego uttrykker begeistring for å jobbe med Campbell igjen.

— Da vi gikk løs på rollefiguren igjen hentet Bruce frem alle disse kvalitetene etter 30 år som skuespiller som jeg aldri hadde sett før, sier han og legger til med et spøkefullt glimt:

— De var i hvert fall ikke å se i mine «Evil Dead»-filmer. Men altså, det var kult å se ham spille den gamle rollen sin, men nå med en viss porsjon skuespillerferdigheter.

Publikum knekker sammen. Campbell, også i panelet, snur en liksom-furtete rygg til kompisen før han retter seg opp igjen og forteller hva seerne har i vente fra den nye serien.

— Om du har sett «Evil Dead»-filmene blir serien som å ta på seg den gamle tøffelen sin. «Åååååh det var godt!» Den er litt råtten, men den passer perfekt og du liker'n.

SMÅROLLER: «Evil Dead»-trilogien er ikke eneste gang Sam Raimi og Bruce Campbell har samarbeidet. Campbell har også små roller i Raimis «Spider-Man»-trilogi, som kan strømmes både hos Netflix og Viaplay. I den første filmen er han bokseannonsør, i den andre en hoven teatervakt og i den siste en kelner. Foto: Skjermdump fra «Spider-Man 2»
SMÅROLLER: «Evil Dead»-trilogien er ikke eneste gang Sam Raimi og Bruce Campbell har samarbeidet. Campbell har også små roller i Raimis «Spider-Man»-trilogi, som kan strømmes både hos Netflix og Viaplay. I den første filmen er han bokseannonsør, i den andre en hoven teatervakt og i den siste en kelner. Foto: Skjermdump fra «Spider-Man 2» Vis mer