Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Evnene har gått utover familien

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad (85) i samtale med Ingar Sletten Kolloen i kveld.

SNAKKER OM LIVET:  Ingar Sletten Kolloen i samtale med Joralf Gjerstad på Lillehammer i kveld.  Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
SNAKKER OM LIVET: Ingar Sletten Kolloen i samtale med Joralf Gjerstad på Lillehammer i kveld. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Joralf Gjerstad (85) har skapt mye oppstyr de siste åra. Alle vil ha en bit av «Snåsamannen», som skal ha helbredet mer enn 50 000 mennesker i løpet av femti år.

Denne uka er han på Lillehammer i forbindelse med Litteraturfestivalen - byen han selv bodde i for mer enn femti år siden.

I kveld møtte han sin biograf Ingar Sletten Kolloen til samtale på Maihaugen. Rundt 400 ivrige publikummere hadde møtt opp i Maihaugsalen for å høre de to snakke.

- Føler meg liten «Du er blitt en av landets mest berømte forfattere. Har dette forandret deg?», spurte Sletten Kolloen.

- Nei, men det er ikke det største jeg har opplevd. Det er når invalide har kommet til meg, som siden har reist seg opp og gått friske. Folk hyller meg, men jeg føler meg liten, svarer Gjerstad.

«Snåsamannen» ble for alvor kjent etter at Sletten Kolloen skrev «Snåsamannen. Kraften som helbreder» i 2008. Den har solgt 135 000 eksemplarer. «Den gode kraften» fra i fjor, som Gjerstad har skrevet selv, har nå et opplag på 100 000.

- Gått utover familien Da de to satt på scena i kveld, stilte Sletten Kolloen spørsmålet «hvis du hadde hatt et valg, ville du levd livet annerledes?».

- Nei, ikke har jeg vært fristet til det heller. Jeg har tenkt mange ganger på det jeg har gjort for andre, men samtidig har jeg kanskje mista noe hjemme. Jeg har vært mye borte fra Signe og barna, svarer Gjerstad.

Skal bli 100 år Han og Sletten Kolloen kjenner hverandre godt etter bokprosjektet, og hadde en god tone seg i mellom med spøker og latter.

De to snakket blant annet om tida da Gjerstad bodde på Lillehammer med kona Signe, hans gudstro, tida som klokker og de mange menneskene han hevder å ha hjulpet på sin vei.

Den 11. april fylte han 85 år, men selv om Gjerstad begynner å bli en svært voksen mann, har han planer om å bli her en god stund til.

- Jeg skal bli 100 år, sier Gjerstad og ler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media