Evolusjonær jazzåpning

Jostein Gaarder startet med big bang.

FRA BIG BANG TIL KONGSBERG: Jostein Gaarder åpner Kongsberg Jazzfestival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
FRA BIG BANG TIL KONGSBERG: Jostein Gaarder åpner Kongsberg Jazzfestival. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/DagbladetVis mer

|||KONGSBERG (Dagbldet.no): Jostein Gaarder dro linja fra the big bang til i dag da han åpnet Kongsberg Jazzfestival i ettermiddag.

- Jeg våger den påstand - og den er drøy - at jazzen har noen fundamentale biologiske og astrononomiske forutsetninger, sa en oppglødd Gaarder og fortsatte:

- Musikkformen jazz har røtter helt tilbake til de første, coole amfibiene som swinget seg opp fra havet for noen hundre millioner år siden. Bare tenk på de hode- og hoftebevegelsene som disse aller første firfotingene må ha hatt. De må ha også ha utstøtt noen lyder kanskje ikke helt ulik en trombone eller trompet.

Da hadde han også rukket å fastslå at vi alle ble jazzmusikere allerede mens vi lå i våre mødres liv og vippet med foten i takt med hjerterytmen.

Kanskje hadde fru Gaarder uvanlig stø puls, for det skal ikke underslås at rytmisk swingende gange ikke var det mest iøyenfallende inntrykket da Gaarder ledet an i den tradisjonelle festivalparaden gjennom Kongsberg før selve åpningen på Kirketorget, men pytt-pytt.

Åpningstalen blir uansett stående som kanskje den mest originale på noen norsk jazzfestival noensinne, og sammen med jazzspillende barn fra festivalens workshop og en god Noora Noor ga den den 45. Kongsberg Jazzfestival en frisk start, akkurat idet værgudene sendte noen store, forfriskende regndråper i hodet på et takknemlig og koaguleringsferdig publikum.


FRISK START: Noora Noor ga den den 45. Kongsberg Jazzfestival en frisk start, akkurat idet værgudene sendte noen store, forfriskende regndråper i hodet på et takknemlig og koaguleringsferdig publikum.  Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet
FRISK START: Noora Noor ga den den 45. Kongsberg Jazzfestival en frisk start, akkurat idet værgudene sendte noen store, forfriskende regndråper i hodet på et takknemlig og koaguleringsferdig publikum. Foto: Bjørn-Owe Holmberg/Dagbladet Vis mer