Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Evolusjonært fra Apple

Vi har testet iPhone 5.

HØYERE, TYNNERE, LETTERE: iPhone 5 (til venstre) har større skjerm enn forgjengeren, og veier tyve prosent mindre. Foto: SCANPIX
HØYERE, TYNNERE, LETTERE: iPhone 5 (til venstre) har større skjerm enn forgjengeren, og veier tyve prosent mindre. Foto: SCANPIX Vis mer

En scene fra t-banen på vei til jobben: I fireseteren jeg sitter er tre av fire passasjerer utstyrt med iPhone 4S og hvite øreplugger. Å si at jeg som den fjerde skiller meg kraftig ut, med iPhone 5 og sølvgrå Ulimate Ears UE18 pro in ear-plugger, ville være en overdrivelse. Videre innover i vogna teller jeg ytterligere fem sett av de hvite ørepluggene.

Tida da iPhone var identitetsmarkør for teknologiinnovatører og hipstere er definitivt over. 

SKAL VI TRO stadig flere kritikere, er tida også over for Apple som verdens mest innovative teknologiselskap. Etter å ha revolusjonert vårt forhold til informasjonsteknologi og forbrukelektronikk med det ene grensesprengende produktet etter det andre de siste 30 åra, får Apple nå hard kritikk for fiaskoen med kartapplikasjonen i det nye mobile operativsystemet iOS 6, og det man mener denne teknologiske og pr-messige fadesen kan signalisere om underliggende problemer i selskapet etter Steve Jobs' død.

Kritikerne hevder også at de siste produktlanseringene har vært preget av inkrementelle forbedringer snarere enn den type radikal nytenking som har bragt selskapet dit det er i dag.

Også iPhone 5 rammes av denne kritikken.

ENDRINGENE fra forrige modell er større enn fra iPhone 4 til 4S, men hadde det ikke vært for at telefonen er lettere, tynnere og med en høyere skjerm enn forgjengeren, ville opplevelsen av å sitte med en oppusset versjon av et gammelt og velkjent produkt vært relativt påtrengende.

ALUMINIUM: Baksiden av iPhone er delvis kledt i anodisert alumnium. Her i svart og skifergrå utgave. Foto: Scanpix
ALUMINIUM: Baksiden av iPhone er delvis kledt i anodisert alumnium. Her i svart og skifergrå utgave. Foto: Scanpix Vis mer

Men for et produkt. Design, materialkvalitet og finish er som alltid på et nivå konkurrentene kan se langt etter.Ta Samsungs Galaxy S III, for eksempel, med sin gigantiske skjerm. En imponerende telefon på de aller fleste måter, og på mange måter et vel så interessant produkt som Apples. Men sammenliknet med den nye iPhonens perfekt tilpassede paneler i glass og anodisert aluminium, med en detaljeringsgrad man vanligvis finner på eksklusive armbåndsur, fortoner den koreanske telefonen seg som en billig plastdings.

IPHONENS fargeskjemaer i svart og skifergrått eller hvitt og sølv er subtile og lekre. Kombinasjonen av glass og aluminium på baksiden er lekker, men har også en praktisk funksjon: Glasset slipper de nye og forbedrede antennesignalene gjennom.

At Samsungen  er nesten like kraftfull, med større skjerm, drevet av et åpnere og mer fleksibelt operativsystem og med en rekke programvareløsninger man gjerne skulle hatt på iPhonen, forhindrer ikke at den mangler konkurrentens premium-følelse og må ha-faktor.

Det første man legger merke til når man tar en iPhone 5 i hånden første gang, er hvor lett og tynn den er.

En tykkelse på 7,6 mm og en vekt på 112 gram, mot forgjengerens 9,3 mm og 140 gram høres, kanskje ikke ut som en dramatisk endring, men det er det.

Lett er bra, men 20 prosent lavere vekt får også telefonen til å føles noe mindre gedigen, og dermed likere konkurrentenes produkter.

HVIT: iPhone 5 i hvit, med sølv- og aluminiumsdetaljer. Foto: Apple
HVIT: iPhone 5 i hvit, med sølv- og aluminiumsdetaljer. Foto: Apple Vis mer

SKJERMEN måler fire tommer diagonalt, og er i tilnærmet ekte widescreen-format med en oppløsning på 1136 x 640 bildepunkter. Skjermen på forgjengeren 4S måler 3,5 tommer, med en oppløsning på 960 x 640 punkter. Sammenliknet med gigantskjermen på Samsung Galaxy S III kommer den  til kort. Apple kunne selvsagt ha laget en større skjerm, men har valgt å fokusere på et tommelvennlig format som går greit ned i små lommer og gir smertefri enhåndsbruk.

I praktisk bruk vil nok mange oppleve at forskjellen fra forgjengeren er liten. Når du holder telefonen vanlig i hånda er bredden som før, skjønt skjermen er merkbart høyere.

Den er nå plass til seks rader med app-ikoner, mot tidligere fem. Ikke akkurat et informasjonsteknologisk jordskjelv, dette. Det kan være kjekt å se noen flere linjer tekst i en ebok eller litt mer av en nettavis, men brukeropplevelsen er langt på vei den samme, særlig om du som meg bruker telefonen mest i vertikal stilling.

Kvaliteten på skjermen er fabelaktig. Oppløsning, kontrast, fargegjengivelse og lysstyrke er markedsledende. Her er Apple rett og slett best.

Å lese en nettavis på en iPhone 5 er ved første øyekast mindre imponende enn på en Galaxy III - men bare til man oppdager hvor rask og responsiv iPhonen er. Pikseltettheten på den fabelaktig gode Retina-skjermen er også den samme som på forgjengeren.

WIDESCREEN-FORMATET får først mening når du snur telefonen på siden, for eksempel for å se en YouTube-video. Men hei, hvor ble det av YouTube-appen? Å ja, den har Apple fjernet fra iOS 6.

NY KONTAKT: Den nye Lightning-kontakten gjør dagens ladeledninger og dokker ubrukelige. Foto: Jan Omdahl
NY KONTAKT: Den nye Lightning-kontakten gjør dagens ladeledninger og dokker ubrukelige. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Det neste man legger merke til, er hvor kjapp iPhone 5 er.

Dette er en lynrask telefon, i teorien den raskeste i markedet, med to kjerners A6-prosessor på 1,2 ghz og trippelkjernet grafikkprosessor, som blant annet gir imponerende ytelse på spill. Scrolling, åpning av applikasjoner og andre praktiske operasjoner på telefonen er også lynraske, og smoothe.

APPLE HAR FLYTTET hodetelefonkontakten til bunnen av telefonen, og ved siden av den: Nye høyttalere, og den nye Lightning-kontakten som bruker mindre plass enn den gamle lade- og tilkoblingsporten.

Den nye kontakten er smart, uten opp/ned-sider eller låsemekanisme som gjør den krøkkete å koble til. Men det nye formatet betyr dessverre at alle gamle ledninger, dokker, musikkspillere og andre innretninger man måtte ha ikke lenger kan brukes.

Det finnes en ganske dyr Lightning-til-30-pin-adapter fra Apple, og mer dukker sikkert opp fra alskenes tredjepartsleverandører. Det er noe herk, men Apple vil maksimere utnyttbar plass i telefonen, og vet av erfaring at brukerne følger misbilligende etter. Samtidig har tredjepartsprodusentene fått et budskap om at mest mulig utstyr i framtida bør lages for trådløs tilkobling med AirPlay eller Bluetooth.

KAMERAET på baksiden av iPhone 5 er for alle praktiske formål av samme kvalitet som på forgjengeren, med en 8 megapikslers CMOS-sensor med bakbelysning, hybrid IR-filter og f/2.4-linse. Men å ta bilder går vesentlig raskere, ventetid mellom eksponeringer er redusert, og en ny og støre utløserknapp er enklere å treffe. Det nye safirglasset som beskytter optikken er, ifølge dem som forsøker alt for å teste slikt, nærmest ripefritt. Den fikse funskjonen for å ta inntil 240 graders panaormabilder er morsom, og ikke noe du får med iOS 6 på tidligere telefoner. FaceTime-kameraet på forsiden er betydelig forbedret, og tar nå 720p HD-video og 1.2 megapikslers stillbilder.

Batterilevetiden er ifølge Apple forbedret, men ikke så mye at det betyr veldig mye i min daglige bruk. Faren for å gå tom i løpet av dagen ved veldig aktiv bruk er nok noe redusert, men du må forstatt lade telefonen over natta for å være klar til neste dag.

HØYERE: En iPhone 5 under en iPhone 4S, sistenevnte med tape på glasset etter et ublidt møte med gulvet. Foto: Jan Omdahl
HØYERE: En iPhone 5 under en iPhone 4S, sistenevnte med tape på glasset etter et ublidt møte med gulvet. Foto: Jan Omdahl Vis mer

APPLES ØREPLUGGER har aldri vært all verden rent lydmessig. Det er lagt mye arbeid i den helt nye modellen EarPods, og de låter også vesentlig bedre enn de forrige. Men noen match for de mange kvalitetsproduktene man kan få kjøpt fra andre leevrandører, er de fortsatt ikke. Et tips: Selv om den nye modellen sitter bedre i øret, gjør et par skumgummiovertrekk av det slaget du finner for småpenger hos Clas Ohlsson  at de sitter enda bedre.

Enkelte funksjoner på iPhone har vi nordmenn lite glede av.

Den talestyrte assistenten Siri er fortsatt mest en kuriositet, selv om hun nå kan finne en del ting i Norge om du snakker til henne på engelsk. Den aller raskeste mobilsurfingen med LTE kan vi også foreløpig se langt etter i norske nett, men iPhone 5 støtter også inntil 42 Mbps nedlasting via såkalt tokanals HSDPA,

MANGE AV NYHETENE på iPhone 5 er egentlig nyheter i operativsystemet iOS 6, og derfor velkjente for mange som allerede har oppdatert eldre telefoner. Fadesen med kartapplikasjonen skal jeg ikke rippe stort mer opp i, utover å nevne at jeg allerede har skrevet om gode alternativer og at du sannsynligvis vil kunne bruke Apples løsning lenge uten å oppdage feil - om du tar sjansen.
 
Passbook-appen, som lar deg samle digitale kuponger, boardingpass, biletter og annet på ett sted, er en fiks funksjon - som først blir nyttig om mange nok leverandører faktisk tilbyr innhold til den.

En egen Podcast-app var en spennende nyhet for oss som bruker tid på å høre gode radioøyeblikk når det passer. Men podcast appen virker en smule buggy - podcaster som skal laste ned laster ikke ned, eller bruker lang tid. Å laste inn direkte fra iTunes er ikke lov lenger, man sendes automatisk til Podcast-appen. Det er vel og bra med en animert spolebåndspiller for den gode retrofølelsen, men gi meg heller en app som virker helt som den skal.

Integrasjonen mot Facebook er tettere - på godt og vondt.

NYE PLUGGER: De nye ørepluggene er kraftig forbedret, men du får bedre lyd andre steder. Foto: Jan Omdahl
NYE PLUGGER: De nye ørepluggene er kraftig forbedret, men du får bedre lyd andre steder. Foto: Jan Omdahl Vis mer

Det er blitt enklere å dele, men om det finnes en måte i iOS 6 å unngå at alle dine Facebook-venner dukker opp i adresseboka når man logger inn første gang, så fant ikke jeg den. De kan heldgvis fjernes etterpå, men det er ikke bra nok.

De som hadde ønsket seg mikro-USB kontakten som er standard hos mange av konkurrentene, SD-kortleser og nærfeltteknolgoien NFC på iPhone 5, blir skuffet.

Apple skynder seg langsomt langs sine egne veier, og satser på løsninger selskapet selv har full kontroll med. Det gir bra produkter, men også et innelukket univers.

Med den markedsandelen Apple har nå, er selskapet åpenbart mer fokusert på å lage et eksklusivt kvalitetsprodukt for de store massene, enn et «bleeding edge» produkt for kresne nerder.

iPhone er folketelefonen, nå, i vår obskønt rike del av verden. Apple oppgraderer den akkurat så mye hver gang som er nødvendig for å holde jerngrepet om markedsandelene. Om det er en god strategi på litt lengre sikt, gjenstår å se. 

JEG KAN SKJØNNE at noen, som businnessmagasinet Forbes, mener at Jobs' etterfølger, Tim Cook, må rydde opp fort i selskapskulturen som fikk Apple til å lansere et så dårlig produkt som Maps - eller ta sin hatt og gå.

Men å hevde at iPhone 5 er så lite innovativ at den i seg selv er et symptom på at Apple har passert toppen, mener jeg blir feil. Det er meget mulig, ja sannsynlig, at Apple ikke kan fortsette å revolusjonere vår teknolgihverdag i samme takt som tidligere. Men selskapet har en lang historie der det mellom de store sprangene kommer perioder med mindre oppgraderinger.

IPHONE 5 er ingen revolusjon, den utløser ikke noe voldsomt teknobegjær. Dette er kontrollert og kalkulert evolusjon, og resultatet er et produkt med mange nok små forbedringer at jeg ikke nøler med å kalle det en av verdens aller beste mobiltelefoner. Kanskje den aller beste, til tross for at noen av konkurrentene har vesentlig større skjermer, mer fleksible løsninger og åpnere programvareplattform.

Har du en Phone 4S, trenger du strengt tatt ikke iPhone 5. Men har du en av de tidligere modellene, eller lurer på å skaffe deg din første iPhone, er det gode grunner til å gi iPhone 5 en sjanse.

Vil du ha flere detaljer om iPhone 5? Ars Technica har som vanlig gjort en av de aller grundigste testene.