«ALICIA VIKANDER-ÅRET» 2015: Fredag 10. april var det premiere på filmen «Ex Machina» med Alicia Vikander som vakker robot. Foto: AP/NTB Scanpix
«ALICIA VIKANDER-ÅRET» 2015: Fredag 10. april var det premiere på filmen «Ex Machina» med Alicia Vikander som vakker robot. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

«Ex Machina»-skuespiller aktuell med åtte filmer i år

Alicia Vikander nevnes allerede som Oscarkandidat.

Mange snakker om henne som Oscarkandidat for hovedrollen i den kommende filmen «Tulip Fever». Det er bare en av i alt åtte filmer som hun er med på som blir presentert i 2015.

Med i «Ex Machina» - Det er litt rart, det blir en ketsjupeffekt. Jeg har jobbet uavbrutt i to og et halv år, og nå kommer alle filmene på en gang, sier den svenske skuespilleren til TT.

Alicia Vikanderer også aktuell med «Ex Machina» i regi av Alex Garland, som er spilt inn i Norge.

Den svenske skuespilleren spiller karakteren Ava - en robot, i den storslåtte og kritikerroste science fiction-filmen. Dagbladets anmelder mener Vikander gjør denne rollen strålende - her kan du lese anmeldelsen.

Hun gjør intervjuet på telefon fra København, der dramaet «The Danish Girl» spilles inn.

Overtok for Kidman og Watts Filmen, som har vært på gang i mange år, og der Nicole Kidman og Naomi Watts har vært aktuelle for rollen som Vikander gjør, bygger på den virkelige historien om verdens førstes kjønnsskifte.

Eddie Redmayne, nylig Oscarvinner for innsatsen i «The Theory of Everything», spiller Einar Wegener som bytter kjønn og blir Lili Elbe.

- Jeg har gjort svært mye research og møtt mennesker i transemiljøet. Man kan si at filmen er inspirert av en bok, som i sin tur var inspirert av virkelige hendelser, forteller Vikander videre.
Mange filmroller

Krigsepos Hun spiller også i actionkomedien «The Man From U.N.C.L.E» (premiere 14. august) og i «The Testament of Youth» som så langt ikke har fått noen kinodato ennå. Sistnevnte er enda en virkelighetsinspirert fortelling som handler om Vera Brittain, kvinnen som etter første verdenskrig ble en av Englands mest kjente pasifister og som skrev om det i boken «Testament of Youth».

Historien fortelles fra hennes perspektiv, sier Alicia Vikander - som kommentar til at hun er med i praktisk talt hver eneste scene.

Hun forteller at innspillingen var svært intensiv. Filmen ble spilt inn i løpet av seks uker - med et veldig lite budsjett.

- Nervøs for aksenten - Det var utfordrende å spille en brite som er et ikon, og som alle engelskmenn har lest om på skolen. Jeg var nervøs for om jeg skulle få til aksenten, jeg ville yte henne rettferdighet. Men både filmen og aksenten min er blitt veldig fint mottatt av engelskmennene. Og Veras datter var med på vår presseturné og det viser jo at hun likte filmen.

Researchen startet Alicia Vikander med for tre år siden.

- Det var da jeg hørte snakk om prosjektet, og ettersom jeg var interessert i det, leste jeg boken. I England er det den mest leste romanen om første verdenskrig.

- Det er alltid annerledes å portrettere personer som lever eller har levd. Her kunne jeg titte på fotografier, jeg kunne studere hennes skrevne ord, jeg ville finne essensen i boken og få med dette i filmen, slår hun fast.

- Gjør meg nervøs Hva er det som får Alicia Vikander til å tenne på en rolle? Mye handler om regissøren og medskuespillere, og hun sier at hun har hatt flaks som har fått jobbe med folk hun har følt for å jobbe med.

- Men jeg leter også etter prosjekter som gjør meg nervøs, jeg vil finne noe som jeg ikke riktig kan. Reisen dit er veldig morsom, også om det er nervøst.

Noen nye svenske filmer er ikke aktuelle. Derimot kommer hun til å representere en svensk film under årets Cannes-festival, som speaker på Stig Björkmans dokumentarfilm om Ingrid Bergman.

(NTB)