DEBATT

Exit likestillingsloven?

Det blir ikke bedre diskrimineringsvern for alle om lovverket når det gjelder likestilling mellom kvinner og menn samtidig svekkes.

GAMMEL KAMP, GAMLE KRAV: Likestillingsloven ble vedtatt i 1978, men ikke alle krav er blitt innfridd. Bildet er fra en demonstrasjon på Karl Johans gate i Oslo i 1984. Foto: Ole A Buenget / Samfoto / NTB Scanpix
GAMMEL KAMP, GAMLE KRAV: Likestillingsloven ble vedtatt i 1978, men ikke alle krav er blitt innfridd. Bildet er fra en demonstrasjon på Karl Johans gate i Oslo i 1984. Foto: Ole A Buenget / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En av regjeringens fanesaker i likestillingspolitikken er en ny felles likestillings- og diskrimineringslov. Etter to år med utredning, er saken nå på høring. Som landets to største hovedorganisasjoner for kvinner i arbeidslivet er vi svært bekymret for konsekvensene av forslaget.

For det første fordi det foreslås mange endringer som vil svekke det samlede lovverket.

For det andre fordi en felles lov innebærer avvikling av Likestillingsloven, som har vært og fremdeles er det viktigste lovmessige verktøyet for likestilling mellom kvinner og menn i Norge.

Det er ikke første gang det diskuteres å lage en felles lov hvor kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering og andre diskrimineringsgrunnlag skal dekkes av en og samme lov. Regjeringen bygger sitt forslag på Graverutvalgets innstilling, som ble lagt fram i 2009.

Den gang valgte imidlertid den sittende regjeringen å skrinlegge forslaget. En viktig begrunnelse var at en egen likestillingslov fortsatt er viktig. Men den nåværende regjeringen er av en annen oppfatning og har altså tatt spørsmålet opp på nytt. Nå er det nye forslaget på høring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer