Exit Per Ståle?

TV2-Kåre vil legge ned Per Ståle Lønnings «Sentrum». Ikke fordi programmet ikke drar seere (rundt 500000), men fordi programmet drar seere annonsørene ikke vil ha.

Menn, litt oppe i åra, med sjøldyrka kornåker og sjøldyrka bart, med lav utdanning og med Vidar Kleppe som helten, er ikke akkurat det annonsører som skal bygge merkevarer for et kjøpesterkt, ungt og urbant publikum helst vil ha. Sånn er det bare, i tv-verdenen.

Elendig

Derfor er det ikke rart at Per Ståle furter i media. Men selv om hans «Sentrum» i går var et elendig debattprogram (om kronprins Haakon og Mette-Marit og hennes angivelig kriminelle omgangskrets) med heller perifere debattdeltakere, så skal Per Ståle Lønning få støtte til å fortsette sine programmer fra undertegnede. Det er feil av TV2-Kåre å legge ned «Sentrum». Hvis han gjør det, så bare demonstrerer han for all verden at TV2s eneste misjon er å være en seddelpresse for allerede styrtrike eiere. Derved gir TV2-Kåre et klart signal til kulturminister Ellen Horn om at hvis TV2 får den nyutlyste tv-konsesjonen, så bør staten ta fett betalt for det. En kanal som bare tar hensyn til annonsørene, kan ikke kalles en allmennkringkaster lenger. Den bør naturligvis derfor betale solid for sine kommersielle privilegier til det norske samfunnet.

Man kan mene hva man vil om Per Ståle Lønnings «Sentrum». Det er både gammeldags og en type råpopulistisk fjernsyn som det nye internasjonaliserte norske utdanningssamfunnet er vokst ifra. Samtidig kan man ikke unnslå at «Sentrum» har utgjort en viktig del av TV2s allmennkringkasterprofil. Professor Thomas Chr. Wyller, som nettopp fikk Fritt Ords pris, hyllet «synseprogrammene» på tv for å være en viktig del av det moderne, norske demokratiet.

Bruk logikken

Programmer som «Sentrum» gjør den løpende norske debatten tilgjengelig for folk flest. La gå at «Sentrum» muligens ikke er spesielt interessant for forskerne og ekspertene. Men man kan ikke se bort ifra at nettopp debattprogrammer som Per Ståles har fått nye grupper interessert i den demokratiske debatten. Synserne er livsviktige for demokratiet, som professor Wyller sa.

Derfor bør TV2-Kåre tenke seg om en gang til. Å legge ned folkelige debattprogrammer, er ensbetydende med å be Ellen Horn hente inn mer av TV2-eiernes penger.