DEBATT

Exit sexarbeid?

Det må finnes reelle alternativer for jenter og kvinner.

CARE: Generalsekretær Gry Larsen. Foto: Gregory Rødland Buick
CARE: Generalsekretær Gry Larsen. Foto: Gregory Rødland Buick Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Amnesty Internationals nye policy på sexarbeideres rettigheter har skapt debatt. Uenigheten handler om hvorvidt kriminalisering av kjøp og salg av seksuelle tjenester er et fornuftig grep for å trygge rettighetene til sexarbeidere. Frontene er steile.

De som deltar i debatten er derimot stort sett enige om én ting: Sexarbeidere bør også få flere muligheter til å velge annet type inntektsbringende arbeid som gir en tryggere hverdag.

Millioner av mennesker lever av å selge seksuelle tjenester. De er ingen ensartet gruppe. Og de er uenige om hvordan lovgivningen best kan hjelpe dem. Men - de er en svært sårbar gruppe som rapporterer om omfattende vold, overgrep og økonomisk utnyttelse. Og veldig få vil bidra til å gjøre deres hverdag bedre.

Regjeringen og det norske stortinget kan og bør ta ansvar. Vi trenger et bistandsbudsjett som prioriterer sårbare mennesker, særlig fattige jenter og kvinner, og deres muligheter for å skaffe seg et trygt livsopphold. Flyktningkrise, migrasjon, konflikt, særlig i Midt-Østen og Nord-Afrika - gir et skremmende bilde. De sosiale problemene forplanter seg både nordover i Europa og sørover i Afrika og skaper vekstgrunnlag for utnyttelse, vold og få inntektsmuligheter. Det er særlig kvinner og barn som er sårbare når livsgrunnlaget blir borte. Mange mennesker risikerer å måtte selge sex for å overleve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.