«Exodus: Gods and Kings» anklages for rasisme

Får boikott-kampanje på Twitter.

«HVITVASKING»: Hollywood-filmen «Exodus: Gods and Kings», med Christian Bale i rollen som Moses, anklages for rasisme fordi det er europeisk-ættede skuespillere i alle hovedroller, når filmen utspiller seg i Nord-Afrika. Foto: 20th Century Fox
«HVITVASKING»: Hollywood-filmen «Exodus: Gods and Kings», med Christian Bale i rollen som Moses, anklages for rasisme fordi det er europeisk-ættede skuespillere i alle hovedroller, når filmen utspiller seg i Nord-Afrika. Foto: 20th Century Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Filtermagasin.no): Den siste uka har det vokst frem en boikott-kampanje mot «Exodus: Gods and Kings» på Twitter. Filmen, som er regissert av Ridley Scott, forteller historien om Moses og Israels folk i det antikke Egypt.

Det som har forårsaket hashtaggen #BoycottExodusMovie er ikke Israels bakkeinvasjon av Gaza, men en ganske annen problemstilling: Nemlig at filmen anklages for å være rasistisk og at den underbygger feilaktige, etniske stereotyper.

Et gufs fra USAs fortid
I filmen er det europeisk-ættede skuespillere som Christian Bale og Joel Edgerton som spiller de ledende individene i samfunnet. Disse to spiller henholdsvis Moses og Ramses.

I den grad det finnes andre etnisiteter, så er det som slavene i bakgrunnen (se toppbildet).

TREFFER BEDRE: Tegnefilmen «Prinsen av Egypt» fra 1998 unngår å gi figurene et europeisk utseende. Foto: Scanpix / HO-Photo / DreamWorks Pictures
TREFFER BEDRE: Tegnefilmen «Prinsen av Egypt» fra 1998 unngår å gi figurene et europeisk utseende. Foto: Scanpix / HO-Photo / DreamWorks Pictures Vis mer

Det underbygger ideen om at de lyse skal herske og de mørke skal herskes over, slik det var i USAs egen tid som slavehandlere. Men det har lite med det antikke Egypt å gjøre.

- Folkens, det er 2014, nok er nok. La mørkhudede skuespillere få rollene fra sin egen kultur #BoycottExodusMovie, skriver Twitter-brukeren Darla Dollanganger.

«Hvitvasking»
Hollywoods såkalte «hvitvasking» er langt ifra noe nytt.

Et tidligere eksempel er nettopp den forrige store spillefilmen om samme historie, nemlig «The Ten Commandments», med Charlton Heston og Yul Brynner, fra 1956.

Det finnes likevel unntak:

- #BoycottExodusMovie fordi Dreamworks allerede har gjort det bedre, skriver Twitter-brukeren SomeSpaceMan, og viser til tegnefilmen «Prinsen av Egypt» fra 1998 (se bilde til høyre). Som treffer ganske mye bedre.

«Exodus: Gods and Kings» får Norgespremiere den 19. desember.

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer