Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Exorcisten gjenoppstår

«Exorcisten» skremte vannet av en hel verden da den hadde premiere i 1973. Nå har den nypremiere - lengre, bedre og eklere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i 1973 at djevelen skremte et uskyldig kinopublikum. «The Exorcist» er legendarisk selv 27 år etter premieren. Nå har manusforfatteren, William Peter Blatty, endelig fått viljen sin - og filmen har premiere med tidligere bortklipte scener.

«The Exorcist» er historien om lille Regan (Linda Blair) som blir besatt av selveste djevelen. I løpet av filmen går hun fra å være en uskyldig liten pike til et bannende monster fra en annen verden.

Men det var ikke bare blod og gørr som har gjort filmen så beryktet. Det er første og fremst filmens grunnleggende eksistensielle spørsmål som gjør den så utrolig skummel. Vinner det onde over det gode? Finnes det en Gud?

Tar man bort alt gørret sitter man igjen med en film som handler om den evige kampen mellom det gode og det onde - mellom Gud og Djevelen.

11 Oscar-nominasjoner, en legende og 160 millioner dollar senere, får altså Blatty endelig oppfylt sin drøm.

Edderkopp-scenen

En legendarisk scene vi nå får se i sin helhet er den beryktede edderkopp-gangen. Scenen skildrer i all sin grusomhet Regan som går ned en trapp på armene, men beina over hodet. Scenen ble utført av en meget myk stuntkvinne.

Filmen har også en rekke andre ekstrascener. For det var nemlig ikke Blattys mening å skremme livet av deg. For ham var «The Exorcist» en mye mer atmosfærisk og eksistensiell film.

- Det var aldri min mening å skremme livet av folk. Min intensjon med filmen var å gi folk håp. Å gi mennesker en spirituell følelse og en fornyet tro, sier William Peter Blatty til Entertainment Weekley

For Blatty har aldri vært begeistret for regissøren William Friedkins vending mot skrekkfilm-genren. I sin nyutsendelse har filmen fått tilbake sin opprinnelige sluttsekvens. En sekvens som vistnok er litt mer oppløftende enn Friedkins visjon.

I 1998 ble Friedkin lurt inn i klipperommet og nå foreligger filmen i sin opprinnelige form.

- Jeg hater å måtte innrømme det, men det er en mye bedre og mer fullendt versjon av filmen som foreligger nå, sier William Friedkin.

Filmen blir nå relansert i USA. Det er heller tvilsomt at filmen kommer opp på kino her i Norge, men kanskje den blir å se på filmklubber fremover. Ellers er den tilgjengelig på DVD.

TILBAKE: Exorcisten i Max von Sydows skikkelse er tilbake.