Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Exphil til besvær

Tida der universitetene var av og for eliten er heldigvis forbi, men en del av utdaterte dannelsesidealer henger fortsatt igjen.

VIL HA BORT EXPHIL: «Vårt poeng er ganske enkelt at et dypdykk i filosofiske originaltekster ikke er viktig nok til å skulle være obligatorisk for alle landets universitetsstudenter i 2013», skriver Halse og Finstad Berg om det obligatoriske exphil-emnet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
VIL HA BORT EXPHIL: «Vårt poeng er ganske enkelt at et dypdykk i filosofiske originaltekster ikke er viktig nok til å skulle være obligatorisk for alle landets universitetsstudenter i 2013», skriver Halse og Finstad Berg om det obligatoriske exphil-emnet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Debatten har rast i sosiale medier etter at undertegnede luftet tanken om å bryte med Christian 5.s diktat fra 1675 om å pålegge alle studenter i Danmark-Norge å fullføre eksamen philosophicum før man kunne gå videre på sine egentlige studier. Vårt poeng er ganske enkelt at et dypdykk i filosofiske originaltekster ikke er viktig nok til å skulle være obligatorisk for alle landets universitetsstudenter i 2013. Vi utelukker ikke at det kan være fornuftig med et felles introduksjonskurs av noe slag, men examen philosophicum er ikke veien å gå. Framfor å tviholde på 400 år gamle dannelsesidealer bør man sette seg ned og spørre seg hva som den mest relevante felleskunnskapen for landets studenter.

En av arbeiderbevegelsens store seire er lik rett til utdanning og at også universiteter og høyskoler skal være tilgjengelige for alle med evner, vilje og motivasjon. Tida der universitetene var av og for eliten er heldigvis forbi, men en del av utdaterte dannelsesidealer henger fortsatt igjen. Hele konseptet med examen philosophicum er å opphøye den abstrakte kunnskapen som et mål i seg selv og å lære seg til å vise til gamle tenkere før man mener noe selv. Ifølge Universitetet i Oslo skal ex.phil. «forene temaene filosofi- og vitenskapshistorie ved å trekke fram historiske bidrag som er særlig egnet til å belyse vitenskapelig tenkemåtes filosofiske bakgrunn». I realiteten er ex.phil. først og fremst et historiefag for filosofi og etikk, der man pugger hovedtrekkene hos vestlige filosofer.

Vi kan komme på mye som vil være nyttig kunnskap for landets studenter, men mener at utdaterte idealer fra Christian 5. er et dårlig sted å starte. I ei tid da Internett er folks suverent mest brukte kilde til informasjon vil det være langt mer relevant med et kurs som tok for seg omfattende kildekritikk, grunnleggende vitenskapelige prinsipper, metoder for å tilegne seg presis informasjon og hvordan man kan anvende det i videre arbeid. Dette er langt unna det ex.phil. er i dag. At det ikke skal være mulig å bli for eksempel geolog uten å avlegge eksamen i filosofi framstår for oss en smule underlig. Hvis det skal finnes et grunnleggende emne som er felles for alle studenter må det enkelt og greit tåle å tilpasse seg en ny akademisk hverdag.

Vi er mer enn åpne for en idédugnad om hva som faktisk trengs av felles kunnskapsgrunnlag for at så mange som mulig skal kunne lykkes med utdanning i dag. Problemet er at examen philosophicum i svært begrenset grad svarer til de utfordringene vi mener landets studenter står ovenfor. Danmark distanserte seg fra diktatet til sin egen Christian 5. og fjernet ex.phil. som obligatorisk fag så tidlig som i 1971.

Til tross for det ble universitetet i København i 2012 ranket som nummer 51 i verden, mens UiO ligger nede på en 111. plass. Det ville vært intellektuelt uredelig av oss å påstå at forskjellen skyldes ex.phil., men det viser om ikke annet at det er mulig å fjerne faget uten noen større akademisk degenerering.