Expo 2000 med milliard-underskudd

Verdensutstillingen i Hannover stenger etter fem måneder. Resultatene er nedslående.

Expo 2000 går med 2,4 millarder D-mark i underskudd. Dette tilsvarer ca. 9,6 milliarder norske kroner. Besøkende har klaget over for høye priser, for lange køer, inkompetent ledelse og drepende kjedelige utstillinger, ifølge den danske avisa Politiken.

Schröder: - En suksess

Forbundskansler Gerhard Schröder mener likevel at Expo 2000 har vært en suksess.

- Verdensutstillingens verdi kan ikke måles i penger, sa han til tyske medier i forkant av utstillingens avslutningsseremoni.

Den tyske regjeringen vil få litt å svare for, da det er landets skattebetalere som må punge ut. Journalister har regnet ut at hver av Tysklands 82 millioner innbyggere må ut med 30 D-mark hver for å dekke underskuddet.

Tisse-skandale

Onde tunger trekker fram en skandaløs episode med prins Ernst August, ektemannen til prinsesse Caroline av Monaco, som det eneste oppsiktsvekkende ved Expo 2000. Den tyske tabliodavisa Bild slo stort opp et bilde av prinsen mens han later vannet ved siden av Tyrkias paviljong.

De krasseste kritikerne av verdensutstillingen mener at tiden har løpt fra denne typen mønstringer i en stadig mer globalisert verden. USA stilte ikke opp på Expo 2000, noe den britiske avisa The Independent roser og betegner som «en svært forutseende handling».