Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Paul Bocuse er død

Eyvind Hellstrøm: - Bocuse var som en far for meg

Norske kokker minnes Paul Bocuse som en sjenerøs og varm mann, og en inspirator for kokkekunsten.

GODT FORHOLD: Eyvind Hellstrøm og Paul Bocuse hadde et nært forhold. Da Hellstrøm ble ridder av den franske æreslegionen, inviterte han sin gode venn og mentor Paul Bocuse til å komme til Norge for å overrekke den æresfulle prisen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
GODT FORHOLD: Eyvind Hellstrøm og Paul Bocuse hadde et nært forhold. Da Hellstrøm ble ridder av den franske æreslegionen, inviterte han sin gode venn og mentor Paul Bocuse til å komme til Norge for å overrekke den æresfulle prisen. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av verdens fremste kokker og mannen bak den verdenskjente kokkekonkurransen Bocuse d'Or er død.

- For meg så var han både som en sprituell far, en stor inspirator og en god venn gjennom mange, mange år, sier Eyvind Hellstrøm til Dagbladet.

- Jeg har kjent ham halve livet mitt, og har ufattelig mange ganger vært i Lyon, hvor han drev sin katedral av en restaurant, sier Hellstrøm.

- En stor mann

Det var Frankrikes innenriksminister Gerard Collomb som bekreftet nyheten på Twitter i dag.

- Paul Bocuse er død, kokkekunsten er i sorg. Monsieur Paul var Frankrike. Enkelthet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, skriver Collomb.

Paul Bocuse ble 91 år gammel. Bocuse er regnet som en av de fremste kokkene i vår tid.

Hellstrøm, som i sin tid drev den norske gourmetrestauranten Bagatelle, forteller at de to har vært gode venner og har hatt et nært forhold gjennom mange år.

- Det er vanskelig å skjønne hvordan en kokk kan bli så stor. Han er ikke stor bare i Frankrike, men også internasjonalt. Alle som betyr noe i det gastronomiske miljøet i dag, har på en eller annen måte vært innom ham, fysisk eller mentalt, sier Hellstrøm, og legger til:

- I tillegg var han en stor businessmann. Han overtok restauranten fra sin far, bygget den fra å være nesten havarert, og til å bli den restauranten i verden som er den mest berømte, sier han.

Skapte Bocuse d'Or

Han beskriver sin gode venn som en sjenerøs og humoristisk mann, som alltid har møtt folk med varme og åpne armer.

- Mot slutten var han nede, og plaget av en sammensatt sykdomsbilde. Han hadde ryggsmerter, og klarte etter hvert ikke å gå, forklarer Hellstrøm, og utdyper:

- Han som alltid hadde stått i døra og tatt imot store og små med sin sjenerøsitet, og alltid ønsket folk velkommen. Når han ikke klarte å gå lenger, var det med tårer i øynene at han sa: «Hvorfor får jeg dette?».

Paul Bocuse var en av de første kokkene som ble en offentlig person, og har gitt navn til det uoffisielle verdensmesterskapet i matlaging, Bocuse d'Or, som han skapte i 1987 sammen med borgermesteren i Lyon, og som siden har vært et fast innslag mot slutten av januar hvert andre år.

- Det er blitt den konkurransen i verden som alle kokker med konkurranseinstinkt strekker seg etter å være med i. Du kan ikke sammenlikne det med skisport eller fotball. Kokkekunsten er internasjonal og drives i alle land, og Bocuse d'Or i Lyon har påvirket kvaliteten enormt i en hel verden, sier Hellstrøm.

- Minnes med takknemlighet

Nordmenn har tradisjonelt sett gjort det godt i Bocuse d'Or. Den aller første nordmannen som vant den gjeve prisen, var Bent Stiansen. Han minnes Paul Bocuse som mannen som framsnakket kokker fram fra mørke kjellere og inn i presidentpalasser:

- Det har vært en fantastisk reise for kokkenes anseelse gjennom det nesten-århundret han har levd. Fra å være et fag nesten ingen snakket om, til å bli kanskje det i verden som er mest omtalt. På den måten takker vi ham enormt. sier Bent Stiansen til Dagbladet.

VANT: En ung Bent Stiansen poserer sammen med Paul Bocuse kort tid før Bocuse d'Or 1993 starter. Seinere blir det klart at Stiansen går av med seieren som den første norske vinneren i Bocuse d'Or noensinne. Foto: AP Photo/Laurent Rebours
VANT: En ung Bent Stiansen poserer sammen med Paul Bocuse kort tid før Bocuse d'Or 1993 starter. Seinere blir det klart at Stiansen går av med seieren som den første norske vinneren i Bocuse d'Or noensinne. Foto: AP Photo/Laurent Rebours Vis mer

- Første gang jeg møtte ham i 1983, men jeg har ansett ham som en venn siden 1993, da jeg vant Bocuse d’Or. Gleden hans over at jeg vant Bocuse d’Or, men også at min forhenværende kone og datter var med, den viste at han forsto at det var en familie som hadde vunnet sammen, sier Stiansen, og fortsetter:

- Jeg blir rørt av å tenke på det. Kokkefamilien, det er familien. Den satte han foran alt. Han forsto at skal man lykkes som kokk, så må man lykkes i familielivet.

Stiansen beskriver Bocuse som et genuint varmt og godt menneske, som var omsorgsfull, sjenerøs, og elsket av alle.

- Det er med en stor takknemlighet jeg minnes Bocuse, og selv om slikt er sorgfullt, så var det noe vi så komme. Jeg er ydmyk for at fikk lov for å være del av hans liv, takknemlig for at han var en del av mitt. Alt har sin tid. Har har stått vakta si ut. Han har faktisk jobbet dobbeltvakt, sier han.

«Århundrets kokk»

Paul Bocuse hadde matlaging i blodet. Siden 1600-tallet har familien til Paul Bocuse levd av å lage mat. Både hans far og hans bestefar var kokker, og Monsieur Paul, som han ble kalt, ble tidlig introdusert til matlaging ved familiens restaurant i Lyon, l'Auberge du Pont de Collonges, ifølge Bocuse.fr.

Gjennom sitt lange yrkesaktive liv, bygde Bocuse opp et imperium av restauranter og institusjoner. Familierestauranten som han overtok fra sin far, bygget han opp til å bli en verdenskjent luksusrestaurant.

Bocuse har i løpet av sitt lange liv vunnet mange priser. ​I 1961 vant han den prestisjefylte tittelen «Meilleur Ouvrier de France», som betyr «den beste håndverkeren i Frankrike». Av Culinary Institute of America ble han tildelt tittelen «Århundrets kokk» i 2011.

Han er en av de få franske restaurantører som har opplevd å få tre stjerner i den gjeve Michelin-guiden. Det fikk han for familierestauranten, l'Auberge du Pont de Collonges. Han er også den som har klart å beholde de tre Michelin-stjernene lengst.

I tillegg drev Bocuse en kjede med brasserier i Lyon-området, Le Nord, l'est, Le Sud og l'Oest.

STORE BUDSJETT: Da mesterkokk Eyvind Hellstrøm selv deltok i Bocouse d´Or kjøpte han to teflonpanner og noen kilo poteter i Lyon. I dag er veien dit ganske annerledes, men god mat er fortsatt det viktigste. Video: Thomas Skaug Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!