Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eyvind Solås er død

Musikk-komikeren ble 73 år.

DØD: Eyvind Solås er gått bort. Her fra en premiere i 2002, for stykket «God kveld, Borge», som han spilte i sammen med Knut Borge. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
DØD: Eyvind Solås er gått bort. Her fra en premiere i 2002, for stykket «God kveld, Borge», som han spilte i sammen med Knut Borge. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Musikeren, komponisten og skuespilleren Eyvind Solås døde i dag, langfredag, 73 år gammel. Dødsfallet kommer etter et kortere sykeleie, melder NTB.

Samarbeidsprosjekter Solås hadde en svært mangefasettert karriere, men mange vil nok huske ham for gjesteopptredenene han gjorde som komiker i programmer med bl.a. Harald Heide-Steen jr. og i sitt eget TV-program «Musikknytt».

Skuespillerkarrieren omfattet også opptredener på Riksteateret og flere revyer i samarbeid med Ole Paus.

Men det var musikken som var hans hovedbeskjeftigelse; han var aktiv komponist innen teater, TV, og film, og ledet musikkprogrammer på NRK i en årrekke; en stund var han musikksjef for NRK TVs sendinger.

Solås' karriere i NRK strakte seg fra 1969 til 2002, de seinere åra arbeidet han i P2.

Stortalent Den unge Solås ble raskt fanget opp som stortalent, og etter en periode på Musikkonservatoriet fikk han tysk statsstipend for å studere ved Musikkhøgskolen i Köln.

Seinere var Solås blant grunnleggerne av den kjente musikk- og teaterlinja ved Romerike folkehøgskole.

Solås er blant de få nordmennene som fikk møte Hitlers rustningsminister Albert Speer, i 1980, et års tid før Speer døde. Møtet kom i stand i forbindelse med et TV-program Solås lagde om musikk og nazisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media