Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

F-35 er best for Norge

KJØP AV KAMPFLY: Jeg leste med interesse artikkelen i Dagbladet med tittelen «– Vil ha kampfly til amerikansk angrepskrig» (4. mars 2008). Jeg respekterer at nordmenn vil velge en etterfølger til F-16 basert på Norges nasjonale sikkerhetskrav, og at åpen debatt er en viktig del av beslutningsprosessen i et demokratisk samfunn. Men en gjennomgang av Norges valgmuligheter bør belyses av fakta, ikke personlige meninger. Og med det som utgangspunkt, setter jeg spørsmålstegn ved flere av forsvarsanalytiker John Bergs påstander, som kan komme i veien for en objektiv vurdering av Norges alternativer. Jeg vil gjerne ta for meg ubegrunnede antakelser i to av hans påstander:

Først hevder Berg: «Til det formålet [å sikre norsk suverenitet i nord] er Joint Strike Fighter det absolutt dårligste alternativet». Med hvilke objektive kriterier begrunner Berg dette? Den eneste av F-35s mange kvaliteter han nevner er «stealth». Hvordan kan denne unike egenskapen være en hindring i å sikre norsk suverenitet i nordområdene? Faktum er, at i tillegg til denne enestående kapasiteten til å observere og samtidig unngå å bli oppdaget av sensorer både på bakken og i lufta, har F-35 Joint Strike Fighter en særdeles stor fordel i forhold til andre flytyper når det gjelder å sikre Norges suverenitet. JSF er den eneste av konkurrentene som kombinerer sofistikerte allværssensorer og presisjonssikting (essensielt for å operere i de ekstreme forholdene i nordområdene), med en robust evne til å samle inn enorme mengder informasjon og distribuere dette i nettverk til samtlige enheter i et nasjonalt forsvarssystem, så som Norges P-3 maritime patruljefly, Sjøforsvarets fartøyer og landbaserte nettverks tilknytningspunkter. Dette setter Norges ledelse i stand til å nøyaktig analysere enhver situasjon og ta raske beslutninger i sanntid i et hurtigutviklende og komplekst krisescenario, noe som ellers ikke ville vært mulig. I tillegg sørger F-35s overlegne rekkevidde og utholdenhet for en klar fordel når det gjelder de enorme avstandene i nordområdene. JSF er verdens eneste femtegenerasjons internasjonale multirollefly, og dets avanserte kvaliteter gir enorme fordeler i forhold til dagens fjerdegenerasjonsjagerfly som Eurofighter, Gripen og F-16.

Berg hevder videre at dersom Norge kjøper JSF, «da kan vi bare opprettholde en begrenset suverenitetshevdelse i nord. Men hvis hovedformålet fortsatt står fast, er rekkefølgen klar: Eurofighter, JAS Gripen, og langt nede på lista: JSF...» Igjen, hva er kriteriene for en slik påstand? Faktum er at F-35 flyet har overlegen kapasitet til å oppdage, avverge og parere enhver motstander, om det skulle være i lufta, på bakken eller havet – eller i den avanserte elektroniske sfæren. Joda, F-35 er som dagens F-16-, Eurofighter- og Gripen-fly, usedvanlig smidig og manøverdyktig. Men da overser man fullstendig hele poenget med moderne luftkamp: Det er ikke lenger nødvendig eller ønskelig å manøvrere på kloss hold mot en potensielt dødelig motstander, når trusselen kan avverges lenge før fienden i det hele tatt er oppmerksom på en F-35s tilstedeværelse. Bare F-35 med stealth-kapasitet kan gjøre dette. Kombinasjonen av alle disse attributtene vil virke sterkt avskrekkende overfor alle potensielle motstandere, og kan hjelpe Norge i å forhindre framtidige konflikter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media