SKAPER OPPSTYR: Craig Ewert fikk aktiv dødshjelp i 2006. Det ble filmet og vises i en dokumentar på den britiske TV-kanalen Sky i kveld. Men TV 2 viste filmen alt i mai i år. Foto: SCANPIX / SKY
SKAPER OPPSTYR: Craig Ewert fikk aktiv dødshjelp i 2006. Det ble filmet og vises i en dokumentar på den britiske TV-kanalen Sky i kveld. Men TV 2 viste filmen alt i mai i år. Foto: SCANPIX / SKYVis mer

Få brydde seg om dødshjelp-filmen i Norge

TV 2 viste den i mai.

(Dagbladet.no): Er nordmenn mer hardhudet enn britene? Debatten rundt aktiv dødshjelp-dokumentaren som vises på den britiske TV-kanalen Sky i kveld kan tyde på det. Også norske eksperter har overfor Dagbladet.no uttalt seg kritisk om dokumentaren, som viser hvordan en amerikansk mann får hjelp til å begå selvmord.

Men TV 2 viste dokumentaren allerede i mai i år. Den fikk svært lite oppmerksomhet.

- Det var rart å se at Sky skulle sende den i dag, et år etter at jeg så den, sier prosjektleder Vebjørn Hagen i TV 2 til Dagbladet.no.

- Hva slags vurdering gjorde dere da dere bestemte dere for å vise den?

- Filmen er laget på en veldig anstendig og aktverdig måte. Den er ikke spekulativ i det hele tatt. Vi hadde ingen problemer med å vise den, og vi gjorde heller ikke noe stort nummer ut av det. Vi promoterte den på samme måte som vi gjør med andre dokumentarfilmer, sier Hagen.

- Trond Markestad i Norsk Legeforenings Rådet for legeetikk mener det er fare for smitteeffekt ved å vise slike filmer?

- Det må han gjerne få mene. Men vi kjøpte den først og fremst fordi det var en veldig bra dokumentarfilm. Den handler om en kontroversiell klinikk i Sveits, og om to personer som kommer til klinikken og har lyst til å avslutte livene sine på en aktverdig måte. Filmen er gjort på en fin måte, og sånn sett er ikke dette kontroversielt, mener Hagen.

Det var det heller ikke da filmen ble vist på TV 2. Den fikk så godt som ingen omtale i norske medier. Men i Storbritannia har den derimot vist seg å være svært kontroversiell. Til og med statsminister Gordon Brown har kommentert filmen i en spørretime.