«Debatten»:

- Få dritten ut i offentligheten

Debattveteranene Arill Riise og Oddvar Stenstrøm roser NRKs «Debatten» og Fredrik Solvang etter sendingen med Svein Østvik og «Lothepus».

SVARER PÅ KRITIKKEN: Svein Østvik, også kjent som «Charter-Svein», var med på debatten for å svare på kritikken mot hans corona-utsagn. 27. april 2021. VIDEO: Edward Stenlund REPORTER: Henriette Eilertsen Vis mer
Publisert

- Jeg gir full støtte til «Debatten», sier TV 2-profil Arill Riise, som blant annet har vært nyhetsanker i «Dagsrevyen» og ledet debattprogrammet «Landstinget» hos sin nåværende arbeidsgiver. Han mener at å invitere maskebrenner og «Charterfeber»-kjendis Svein Østvik inn i diskusjonen var «et helt riktig grep».

Onsdag gikk Debatten-programleder Fredrik Solvang ut og forsvarte tirsdagens sending, hvor Østvik blant annet møtte Leif Einar «Lothepus» Lothe til diskusjon om myndighetenes coronahåndtering, som Østvik mener er kritikkverdig.

Nordmenns coronaskepsis var tema for sendingen. Østvik har vært i hardt vær siden han 10. april deltok i en demonstrasjon mot coronatiltak utenfor Stortinget, hvor han blant annet har brent munnbind i protest, og uttrykte i sendingen misnøye, blant annet med PCR-testene som brukes for å oppdage coronaviruset i Norge.

Ville engasjere

I sosiale medier var det mange som stilte spørsmål ved hvorfor det nettopp var to realitykjendiser som ble valgt ut til å debattere dette temaet.

- Jeg føler konseptet med dørgende kjedelige akademikere i forutsigbare ordskifter på TV allerede er utprøvd. Den nåværende «Debatten»-redaksjonen har ingen slike fordommer, men gjør en grundig journalistisk og redaksjonell jobb, sa Solvang til Dagbladet i går, og la til at målet er å «engasjere folk» med programmet.

Han får nå støtteerklæringer fra flere andre debattprogramledere.

ALLE SKAL BLI HØRT: Arill Riise har lang fartstid som blant annet nyhetsanker og debattleder. Foto: Kristin Støylen / Dagbladet.
ALLE SKAL BLI HØRT: Arill Riise har lang fartstid som blant annet nyhetsanker og debattleder. Foto: Kristin Støylen / Dagbladet. Vis mer

- Hvorfor skal ikke han (Østvik, journ.anm.) få slippe til og belyse meningene sine? At han har et forklaringsproblem får han selv stå for, mener TV 2-veteran Riise.

- Man kan ikke si at «alle skal bli hørt», men så skal ikke alle få lov å slippe til. Hvis folk får holde på i det stille kommer det ikke fram, og det er mye farligere, påpeker han.

Riise mener at Solvang på utmerket vis bidrar til en meningsutveksling som er svært konstruktiv i «Debatten». Han applauderer kombinasjonen av meninger fra «folkedjupet» og eksperter, som i dette tilfellet forenes til et positivt resultat.

- Sendinga der Østvik var med, er kanskje den mest opplysende og grundige debatten om coronaspørsmål som vi har hatt, mener han.

- Må lufte ut møkka

Oddvar Stenstrøm ledet det populære debattprogrammet Holmgang på TV 2 i elleve sesonger, fra 1998 til 2008.

Stenstrøm mener Østvik er «en uvitende tulling», men synes inkluderingen av ham i programmet var «helt på sin plass».

HARDT UT: Leif Einar Lothe går hardt ut mot Svein Østvik og andre corona-skeptikere i tirsdagens «Debatten». Video: NRK / Lothepus. Vis mer

- Hadde jeg fortsatt holdt på med «Holmgang» hadde jeg hoppa i taket for noe som dette. Hvis debatten bare hadde bestått av de to, skjønner jeg at mange ville vært betenkte, men når ekspertene kom inn og avkledde samtlige av Østviks argumenter, så var det en helt ålreit debatt, sier han, og legger til at «det verste man gjør er å tie i hjel».

- Få dritten ut i full offentlighet, dette må man tåle. Det kan ikke bare være sånn at ekspertene skal være alene om å mene noe, vi er nødt til å få lufta ut all den møkka som finnes der ute. Det er mye verre dersom folk ikke vet om det som skjer, sier han.

Når det gjelder kjendiseksplosjonen som har herjet i norske TV-programmer de siste åra, og framveksten av influensere og realitykjendiser som Østvik, sier Stenstrøm at «dette er virkeligheten vi lever i», og mener det ikke hjelper å stikke hodet i sanden.

FÅ DET FRAM: Tidligere journalist og programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FÅ DET FRAM: Tidligere journalist og programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Dette er plutselig mennesker som betyr noe, spesielt blant unge. Det er noe nytt i samfunnsdebatten. Mange folk følger mye kjendiser og da er det viktig å få fram meningene deres, sier han.

Stenstrøm erindrer tilbake til da han selv sto foran kamera hver uke, og husker hvordan seere og beundrere la merke til hver minste detalj.

- Jeg husker at noen en gang spurte meg hvor jeg hadde kjøpt slipset mitt. Det var jo ikke noe jeg hadde tenkt over i det hele tatt. Hvis det er sånt som folk legger merke til, så legger de I hvert fall merke til hva folk sier og gjør, mener han.

- Hersketeknikk

På å bli kalt en «uvitende tulling», svarer Østvik at «Stenstrøm bruker disse ordene som en hersketeknikk for å sverte og kneble menneskers rett til å ha egne meninger. Mine meninger som selvfølgelig er hentet fra et bredere utvalg forskning enn det som kommer fram i den offentlige debatten».

Da Dagbladets reporter møtte Østvik like etter debatten tirsdag, sa han at han var forberedt på å få «mye kjeft» for å delta i demonstrasjoner mot coronatiltak.

- Jeg tenkte at det ville få konsekvenser i form av at folk ville prøve å båssette meg igjen, det er jo ikke første gangen. Men du kan si det sånn: Jeg er akkurat samme personen som jeg alltid har vært. Jeg har bare hatt dårlige vibrasjoner på dette her. Dårlige fornemmelser.

Han understreker at han har respekt og forståelse for alle som er rammet av pandemien, men framholder at tiltakene også rammer hardt.

- Hvorfor skal vi stole på deg, når fagpersonene er så sterkt uenig?

- Det synes jeg er et utrolig godt spørsmål. Hvordan kan vi stole på meg. Hvordan kan vi stole på dem? Jeg ser at fantastiske professorer fra mange land har helt forskjellige synspunkter på dette. Det i seg selv er interessant, svarer Østvik, og spør:

- Hvordan kan folk som har samme utdannelse og posisjon, være totalt uenige, og så er det bare én side som blir hørt? Jeg er ikke lege, men jeg klarer å lese om uenighet, og det er det jeg har gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer